Biostar A75MG – евтина платка за AMD Llano

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 2.08.2012, 13,514 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Спор няма, че от бюджетно ориентирана дънна платка не можем да изискваме кой знае какви обширни настройки в BIOS-а, но въпреки това A75MG предлага известно количество опции за допълнително оптимизиране на системата.

Това е т.нар. стартов екран на BIOS-а на A75MG. Дава обща информация за версията на BIOS-а, обема инсталиран RAM, както и позволява настройка на дата и час. Повечето други раздели на BIOS-а са с ограничени възможности за настройка, но няколко от тях все пак позволяват “това-онова”. Най-отявлен в тази посока е раздел Performance:

От тук можете да зададете честота на вграденото графично ядро (приложимо само при “K” чиповете Llano), както и да приложите овърклок ако сте с “K” процесор. Тази платка не позволява контрол на FSB/bclk, така че вариантът за @133 FSB и приличен овърклок с фиксиран множител отпада. Разделът “Overvoltage” предлага опция за контрол над напрежението на DRAM паметта, а реалният овърклок или по-точно казано контролиране на множителя (при чипове “K”) и напрежението на процесора става чрез т.нар. P-States:

Можете да задавате различни множители (и негов делител дори), както и Vcore в широк диапазон. Напрежението на ядрото по обясними причини (4-“фазно” захранване) достига максимум до 1.41V, но предвид идеята на тази платка тук е по-вероятно да се занимаете с неговото понижаване, отколкото с неговото увеличаване. Все пак с процесор “K” ще имате възможност да постигнете и по-прилична работна честота, без да натоварвате прекалено процесорното захранване.

Дънната платка A75MG не може да работи с XMP профили на паметта, но за сметка на това може да го чете и да дава тази информация:

Така ще можете да настроите вашата памет именно @XMP, което ще помогне за постигане на оптималните настройки, зададени от производителя. В нашият случай тествахме с 2400 MHz GEIL EVO Corsa и работата на 1866 MHz беше безпроблемна при зададени от наша страна тайминги.

Що се отнася до мониторинга на температури и напрежения, както и до контролът над процесорният вентилатор, всичко е изградено на базов принцип:

Получавате основните неща, което всъщност е напълно достатъчно за компютърна система от този клас. Платката предлага конектори за два вентилатора, но реално може да управлява само процесорния.Всички страници от статията:

  1. Biostar отново на IT пазара в BG
  2. Biostar A75MG
  3. BIOS, възможности за настройка.
  4. Тестове за стабилност
  5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , , ,Коментари: