Biostar A75MG – евтина платка за AMD Llano

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 2.08.2012, 13,525 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Базирана на платформата Socket FM1, платката A75MG използва едночиповият схемен набор AMD A75 FCH, което е и доста определящо за някои от най-важните характеристики на тази платка, като USB3.0 и SATA 6 GBps. При този клас бюджетни решения се разчита предимно и само на възможностите на чипсета (за да се пестят пари от използването на външни контролери), а наличието на A75 FCH е нещо доста положително за A75MG.

Платката е съобразена с размерите на стандарта micro ATX и е с възможност да се побере в доста малки и компактни компютърни кутии. Като процесорна поддръжка се декларира цялата гама процесори AMD Llano т.е. за Socket FM1. По възможност ще е добре да се комбинира с някой от чиповете A-Series APU заради наличието на вградено графично ядро, но няма проблем да работи и с AMD Athlon II X4 631 или X4 641, например. Платката е способна да работи безпроблемно и с най-горещите чипове A8-3870K и А6-3670K (100W TDP). Това се допълва от използването на алуминиеви плътни кондензатори за четирите “фази” на процесорното захранване.

Споменаването на чипове като 3870K и 3670K навежда на мисълта за допълнително количество MHz, извадени от процесорите Llano, но при тази дънна платка имаме дизайн “3+1” на процесорното захранване, поради което трябва да се внимава доста с повишаването на честотата на процесора. За ваъзможностите за ОС на тази платка ще говорим малко по-късно в този материал, макар че предвид нейното предназначение, стандартно не би трябвало да имаме никакви ОС изисквания към A75MG.

Разширителните слотове не са много, да не кажа доста ограничено количество. От Biostar ни предлагат само един PCIe x16 и един PCI, което за mATX платка донякъде е дори недостатъчно. Определено по-добра идея би било поставянето и на поне един слот PCIe x1, наред с дългия PCIe x16. Запазването на съвместимостта за ъпгрейд от по-стари машини чрез слота PCI като че ли вече не е толкова търсено предвид преминаването към използване на вградените звук и мрежови възможности. От друга страна двата слота DIMM поддържат и 8 GB модули памет за общ максимален капацитет от 16 GB, така че от към обем на оперативната памет машината ви може да бъде повече от съвременна. Поддържана е максимална честота DDR3-1866.

Макар Biostar да предлагат и модел A55MG, главната разлика с A75MG е липсата на USB3.0 и SATA 6 GBps, които са налице при нашата тестова платка. Съвсем малката разлика в цената би трябвало директно да ви насочи към модела А75MG, като получавате четири SATA 6 GBps (които тествахме за ниво на производителност и получените резултати с помоща на Samsung 830 256 GB SSD показаха почти напълно идентични скорости на трансфер, в сравнение с Intel-ски контролер на ASUS P67 Sabretooth), както и четири USB3.0. Единствената забележка към SATA конекторите е разположението им – поставянето на по-голям графичен ускорител може да блокира два от тях.

Говорейки за звук и мрежа, A75MG предлага прилични такива – комбинация от два чипа на Realtek, а именно ALC662 и RTL8111F, със съответно поддръжка на 5.1-канално HD Audio и GBit LAN. Може би отмина времето, когато евтините дънни платки ни предлагаха само 100 MBits LAN, като в случая дори бюджетно ориентираната A75MG притежава такъв. Липсата на 7.1-канален HD кодек ALC88X вероятно е продиктувана от спестяването на някой долар от цената на дънната платка, а и в реални условия няма да усетите никаква разлика, освен ако не свържете наистина сериозни компютърни говорители (но пък за тях така или иначе ще ви е необходим някой по-сериозен звуков процесор).

Задният панел на дънната платка предлага общо четири конектора USB (два от тях 3.0 и два 2.0), както и пълна “обратна съвместимост” т.е. наличието на два конектора PS/2 и един аналогов видео изход D-SUB. Макар че не е изнесен директно като конектор готов за употреба, поддръжката на LPT също е налице, но ще трябва да използвате допълнителна планка. Но да се върнем на задния панел – четирите USB-та и PS/2-ките се допълват от три аналогови конектора за връзка със звуковия кодек и DVI-D конектор.Всички страници от статията:

  1. Biostar отново на IT пазара в BG
  2. Biostar A75MG
  3. BIOS, възможности за настройка.
  4. Тестове за стабилност
  5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , , ,Коментари: