Преглед на N600 безжичен рутер TP-Link TL-WDR3600

В раздел: Прегледи, Ревюта, статии и ръководства от на 1.09.2014, 17,595 показвания
Страница от ревюто: 1 2


tplink-front

TP-Link е един от производителите на мрежов хардуер, който успя доста бързо да се наложи на пазара, предлагайки много атрактивни ценово решения с богат набор от възможности и отлично представяне. Това няма как да остане незабелязано от потребителите които просто търсят добър евтин безжичен рутер например или пък се нуждаят от нещо от по-висок клас като параметри и възможности, но не са склонни за целта да платят и за излишни дизайнерски изпълнения или ненужни допълнителни функции, които по-скоро само оскъпяват хардуера. Пример за много популярен и успешен продукт, който в същото време се оказа много интересен за потребителите и благодарение на възможността да се ползва с неофициален фирмуер с отворен код като DD-WRT беше гигабитовия Wireless-N модел TL-WR1043ND. В по-новите си ревизии обаче той вече не е толкова съвместим с неофициалните фирмуери и по-специално с DD-WRT, за разлика от първите си ревизии, но добрата новина е, че той вече си има наследници с подобрени възможности и отново с поддръжка на неофициални фирмуер, като един такъв модел е именно TP-Link TL-WDR3600. Освен него много подобно решение, реално на базата на същата платформа е и моделът TL-WDR4300, който реално срещу двадесетина лева повече над цената от около 100 лева на TL-WDR3600 ви осигурява 3×3 конфигурация спрямо 2×2 или евентуално малко по-добър обхват (3 антени с 3 потока данни срещу 2 на 2), без това обаче да се отразява особено положително на скоростите на трансфер.

tplink-back

Но да се върнем към TP-Link TL-WDR3600, който ще разгледаме по-подробно тук. Става дума за двубандов рутер с едновременно работещи независими мрежи на 2.4 GHz и 5 GHz с поддръжка до 300 Mbps скорост на всяка от двете мрежи. Устройството разполага с две външни антени, които могат да бъдат сменяни, обслужващи едновременно двете работни честоти (няма отделни антени за 2.4 и 5 гигахерца). Налице е вграден гигабитов суич с хардуерен NAT, който има за цел да осигури и висока скорост на трансфер между компютрите свързани в локалната мрежа посредством кабел, а не само безжично. На разположение имате и два USB порта, които позволяват свързването на външен USB сторидж към рутера и лесното споделянето на съдържание в мрежата, както и възможността да се използват за превръщане на USB принтер в мрежов такъв. Накратко получавате доста полезна функционалност и висока скорост събрана в добре изглеждащо устройство с цена в момента малко над 100 лева, тоест доста изгодно. Особено като добавим и факта, че TP-Link TL-WDR3600 може да се ползва не само със стандартния си фирмуер, но може да бъде префлашнат и с DD-WRT, OpenWRT и други, при което функционалността и възможностите на рутера могат да бъдат допълнително разширени.

tplink-bottom

TP-Link TL-WDR3600 разполага с възможност за закачане към стена, но трябва да бъдете внимателни при такъв монтаж, защото отворите за охлаждане на устройството са разположени в неговото дъно. На етикета в долната част на устройството можете да намерите информация за стандартното потребителско име и парола за достъп до уеб интерфейса за настройка – admin/admin, като е добре да смените паролата за по-голяма сигурност. Ще намерите и стандартно заложената парола за безжичните мрежи на устройството, един добре ход, тъй като дори стандартно безжичните мрежи идват със зададена парола, а не отворени за всички. По този начин потребителите, които забравят да заключат безжичната си мрежа с парола, а не я оставят нарочно отворена, няма да трябва да се притесняват че някой лесно може да използва интернет връзката им или да получи достъп до локалната им мрежа и устройствата в нея. Разбира се е добра идея и тази парола да бъде сменена с нещо, което ще ви е по-познато и лесно за помнене от една поредица от 8 случайни числа. След като се логнете в рутера разполагате и с доста допълнителни възможности за ограничаване на достъпа до устройството и мрежата, така че да може да си осигурите допълнително спокойствие и сигурност че няма да има неоторизиран достъп.

tplink-tether-app

Една друга и сравнително по-нова екстра, която се поддържа от TL-WDR3600 е софтуера за управление и настройка нна рутера посредством мобилен телефон или таблет наречен Tether. Името на приложението което е налично за iOS и Android устройства е леко подвеждащо, тъй като то реално няма никакви възможности за тетеринг. TP-LINK Tether ви дава възможност за бърз и лесен достъп до настройките на рутера на по-базово и лесно ниво, възможност да следите статуса и да управлявате достъпа на потребители до устройството. Може би по-интересна от гледа точка на мобилните устройства е възможността за стриийминг на мултимедийно съдържание към смартфона от устройство за съхранение на данни, което е свързано към USB порт на рутера. За да можете да ползвате Therer приложението трябва да ползвате официални фирмуер и може да се наложи да го обновите до последната версия ако не сте с нея. Не че не можете да използвате смартфона или таблета си за достъп до стандартния уеб базиран интерфейс за настройка на рутера, просто той е доста по-сложен и не е оптимизиран за работа от мобилни устройства, за разлика от доста по-олекотения и подходящ за нормални потребители Tether App.Всички страници от статията:

 1. TP-Link TL-WDR3600 отблизо
 2. TP-Link TL-WDR3600 тестове и резултати


Страница от ревюто: 1 2
Етикети: , , , , , , , , ,11 коментара

 1. 1 Alex271 // 02.09.2014 в 20:53

  Понеже се уморих от WR841N които е много бъгав и периодично губи връзка, си взех такъв WDR 3600 преди около 5 месеца и съм страшно доволен… върви без грешка а и с Guest Network-а който предоставя спокойно държа гостите на страна от локалната ми мрежа и управлявам скороста с която те разполагат…

 2. 2 Асан // 02.09.2014 в 23:48

  “Именно поради тази причина не малко потребители инсталират охлаждащи радиатори с цел да понижат работната температура и да удължат периода на експлоатация на устройството значително след изтичане на неговия гаранционен срок (без разбира се да има гаранция за това) Имайте предвид обаче, че отварянето на устройството и модификацията му означава отпадане на неговата гаранция!”

  Значи, ако искаме да го ползваме по-дълго време, след отпадането на гаранцията, е най-добре да му прецакаме гаранцията. Така веднага ще можем да го ползваме следгаранционно. Наистина няма смисъл да чакаш 2 години гаранция, ако искаш да да си ползваш по-продължително устройството, а можеш да започнеш веднага.
  Хитро, сам не бих се сетил.

 3. 3 joroooooo // 03.09.2014 в 09:32

  10x Bloody :)

 4. 4 Jordan // 03.09.2014 в 10:49

  Този WDR4300 го ползваме в офиса. Редовно забива и губи обхват, на седмицата поне веднъж. Не знам какви тестове правите, но дори на 3-4 метра през 2 стени вече обхвата го няма никакъв. Като цяло ми е писнало от боклуци дето не могат да изкарат пуснати 1 седмица без да забият, прегреят. Не бих го препоръчвал това чудо на китайската техника.

 5. 5 Антон Белев (Bloody) // 03.09.2014 в 11:32

  Не очаквайте от устройство, което е предназначено за домашно ползване и слабо натоварване да държи без проблеми при офисен режим на работа с повече потребители и доста по-различно натоварване. Референция към работната температура и защо е необходимо допълнително охлаждане за по-дългосрочно ползване без грижи. Възможно е да има проблеми с бъгави по-ранни фирмуери, ъпдейт или преминаване към DD-WRT е опция да реши част от тях. Не забравяйте и други фактори, като например пренасищане на честотния спектър от околни устройства и т.н.

 6. 6 Philip // 03.09.2014 в 19:35

  Статията не е лоша, но на мястото на автора не бих тръгнал да пиша неверни неща като разсъжденията му относно WR1043ND, без да съм проверил дали това е вярно или не, дори само да запълня малко повече настоящата статия с обем.

 7. 7 nikson // 03.09.2014 в 23:32

  Относно обхвата на 4300 мога да потвърдя опита на Jordan – след 2 стени (на 10,12м)обхвата почти го няма(към телефон)в апартамент от 90 кв.м.За стабилността обаче съм на по различно мнение при мен работи от 3,4 месеца и съм го рестартирал 2 или 3 пъти (стои хоризонтално,в/у PC кутията).

 8. 8 Septemvri // 04.09.2014 в 15:23

  Всички тия дето мерите силата на обхвата с телефоните и крапбуците, да вземете да пробвате някой истински уайърлес адаптор?

 9. 9 xenohack // 08.09.2014 в 16:57

  Ползвам година и половина вече wdr-3600r с качен DDWRT работи без проблеми обслужва 5-6 телефона , 5-6 лаптопа и 5 пц-та …. проблеми единствено имах с два лаптопа с интелски адаптери , отне ми доста време да разбера ,че хубав intel Wifi адаптер няма …… разкачат , забиват абе чудо направо…… Иначе 1043 определено има по добър обхват , но това е логично все пак има антени :D

 10. 10 Пешо // 26.09.2014 в 10:00

  Всичко е въпрос на късмет.
  Имал съм и супер-дупер скъпи и прехвалени рутери които са ми правили ултра мизерии. От две години и нещо съм със 841N и не е гъкнал.3-4 телефона, два лаптопа, компютър домашен, телевизори-два с уай-фи, понякога и някой друг клиентски компютър, лаптоп, не си спомням да съм имал проблеми дори и веднъж.
  Според мен всичко е до бройка.
  Налага ми се да конфигурирам ежедневно по няколко чисто нови рутера, и при някой проблемите си започват още от първото включване…

 11. 11 oggy // 26.09.2014 в 11:34

  Bloody този Atheros не е лош, но за тези пари има AC MediaTek и Realtek и т.н.

Коментари: