Ревю на новият графичен процесор Nvidia GeForce GTX 980

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 19.09.2014, 40,004 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8 9


dsr-control-panel

Dynamic Super Resolution (DSR)
DSR е нова технология, която се базира като идея на така наречения supersampling при който дадено приложения или игра се обработва на по-висока разделителна способност спрямо резолюцията на екрана, след което се скалира надолу до избраната резолюция. Резултатът е по-високо качество на образа, особено при фините детайли спрямо това, което ще получите при директно използване на стандартната разделителна способност на екрана, който притежавате. Това, което правят от Nvidia с технологията Dynamic Super Resolution е да улеснят максимално потребителя в използването на тази техника, с цел бързо и лесно да може тя да се конфигурира включително с профили за отделни приложения. За разлика от стандартния supersampling до по-висока резолюция с последващ downsampling към по-ниска с по-прост филтър, при DSR се използва Gаussian филтър, осигуряващ по-добри резултати откъм качество. Като освен нивото на supersampling, което потребителя може да избира на няколко различни стъпки и съответно до увеличаване със съответния фактор от 1.2x до 4x, при активирането на DSR потребителя има възможност да избира и нивото на рязкост на образа (DSR Smoothness).

dsr-in-action

Технологията DSR работи доста добре и е подходяща за използване за подобряването на визуалното качество в игри, които не са толкова тежки откъм изисквания към видеоконтролера. Реално тя може да се разглежда като един вид алтернатива на Anti-Aliasing (AA) като ефективен краен резултат, но нищо не пречи да я комбинирате и с допълнителна AA филтрация за още по-добри резултати. На скрийншотите по-горе можете да видите сравнение в играта Assassin’s Creed IV при активирана опция за FXAA филтрация (ляво) и при активиран допълнително и DSR режим (дясно). Подобренията в нивото на качеството са лесно видими при използването на DSR дори в комбинация с AA филтрация. Възможно е обаче при активирането на опцията DSR в някои игри да забележите един дори очакван страничен ефект, който е пряко свързан с това, че самата игра ефективно се рендва на по-висока резолюция от тази на която се визуализира финално. Става дума за това, че с активна DSR опция някои от HUD елементите в определени игри може да са с по-малък размер спрямо нормален режим на игра без активен DSR – например в Battlefield 4 този ефект е видим, но в AC4 както се вижда на изображението по-горе няма промяна в размера на елементите от HUD-а на играта.

Имайте предвид, че заради начина на работа на технологията DSR, за да можете да направите скрийншот или видео за споделяне в Интернет например за това как изглежда играта с активиран Dynamic Super Resolution ще трябва да използвате видео кепчър карта. Традиционните приложения за направата на скрийншоти няма да работят като те по-скоро ще записват образ в по-високата разделителна способност, в която реално се рендва играта. Към момента DSR технологията е налична само в драйверите за новите видеоконтролери на базата на GTX 970/980 графични ядра, но тъй като тя реално не изисква специфична хардуерна поддръжка, то съвсем вероятно скоро ще я видим достъпна и за предходните поколения видеокарти на Nvidia.

mfaa-slide

Multi-Frame Sampled AA (MFAA)
MFAA е нов тип технология за Anti-Aliasing (AA), която има за цел да подобри нивото на графичните детайли в игрите с още по-малка загуба на производителност спрямо вече наличните немалко решения за AA филтрация на образа. Интересното при тази технология е, че тя разчита на алгоритъм за “изглаждане” на образа не само на база на настоящия визуализиран кадър, но използва информация и от предишния кадър. По този начин може да се приложи 2xAA върху два последователни кадъра, като визуализирания в момента на екрана кадър да бъде с ефективното качество на 4xAA без обаче това да е свързано с намаляване на графичната производителност колкото би я намалило използването директно на някой от стандартните 4xAA режими. Съответно при активирането на MFAA в комбинация например с 4xMSAA ще получим визуално качество почти идентично на 8xMSAA при производителност еквивалентна на тази при 4xMSAA. За момента всичко звучи много обещаващо, но за съжаление в момента наличният видеодрайвер за GTX 980 поддръжката за MFAA все още не е добавена, като се очаква тя да се появи съвсем скоро с по-нова версия на драйверите. От Nvidia твърдят, че MFAA ще може да се активира от контролния панел като след нейната активация избраният режим на AA в дадено приложения ефективно ще се “удвоява” като качество на образа. Например ако дадена игра поддържа само 2xMSAA нормално при активирането на MFAA от контролния панел на Nvidia видеодрайвера визуално образа на екрана би следвало да изглежда все едно сте активирали 4xMSAA режим на филтрация. Това остава да се провери, както и да се види до каква степен ще има съвместимост с игрите и дали няма да се окаже проблемно използването на MFAA в някои заглавия така, както се случва при опит за форсиране на по-високо ниво на АА филтрация от видеодрайверите през профил за дадена игра, която стандартно няма поддръжка на AA или е с по-ограничени възможности в тази област.

vxgi-slide

Nvidia Voxel Global Illumintion (VXGI)
Технологията VXGI е нещо, на което от Nvidia обръщат доста сериозно внимание, тъй като това е поредната стъпка за по-ефективно и реалистично осветление в реално време 3D приложенията, в това число не само в игри. Макар все още да сме далеч от Ray Tracing в реално време, то с повишаване на производителността и подобряване на възможностите на видеоконтролерите с всяко следващо поколение все повече се приближаваме до тази заветна цел за максимален реализъм на светлината в 3D рендерираните сцени. Все още голяма част от игрите разчитат на предварително пресметнато осветление, в това число и отражения на светлината и т.н., а не на динамично изчисляване и промяна на осветлението в сцената на база на всяко едно взаимодействие във виртуалния свят. Разбира се причината за това се крие в доста сериозните изисквания към графичния процесор за всяка една допълнителна стъпка в подобряването на нивото на реализъм, а все пак в една игра не може да заделим основната част от изчислителната мощ само за осветление. Това, което от Nvidia са постигнали на този етап е значително подобрение с използването на VXGI, което ни доближава още една стъпка по-пътя към Ray Tracing на светлината в реално време. Няма да навлизаме в детайли за самата технология, конвертирането на тригълниците изграждащи обектите във виртуалния свят във воксели и изчисляването на осветлението, това е нещо, което вероятно ще е по-интересно за програмистите, които тепърва ще трябва да въведат поддръжка за VGXI в техните графични енджини. Очаква се до края на годината VXGI да се поддържа от Unreal Engine 4 и други популярни платформи използвани в основите за създаването на игри. Реално Voxel Global Illuminаtion може да се използва и на по-стари поколения графични процесори на Nvidia, в това число дори и на конзоли, а не само на PC, но просто при новите Maxwell-базрани видеоконтролери има хардуерно ускорение, което увеличава производителността в пъти при използването на тази техника за изчисляване на осветлението.

memory-compression-slide

PolyMorph Engine 3.0, Delta Color Compression, NVENC, HDMI 2.0
Теселацията, една все още сравнително нова технология, част от DirectX 11, все повече набира популярност и се използва във все повече нови игри като средство за подобряване на реализма и нивото на детайлност. При това положение е съвсем логично да се правят подобрения на хардуерно ниво, които да водят до повишена производителност при теселация, като в тази връзка наличието на подобрен PolyMorph Engine 3.0 съвсем не е изненадващо за новите видеоконтролери на базата на Maxwell архитектура.

Друго интересно подобрение е Delta Color Compression технологията от трето поколение, която в комбинация с повишения до 2 MB L2 буфер дава възможност на GTX 980 да постигне по-висок ефективен трансфер от и към видео паметта. Използвания алгоритъм за компресия на данните без загуба на качество може да даде до около едни 30% допълнително повишение на ефективната скорост на трансфер, като по този начин да компенсира донякъде използването на 256-битова шина за достъп до паметта при положение, че при GTX 780 например се използваше 384-битова и ефективната пропускателна способност на шината е по-висока в следствие на това (без да броим допълнителната компресия). По-големият обем на кеш паметта от второ ниво съответно води до намаляване на заявките към паметта, което също спомага за подобрената ефективност на работа.

NVENC или хардуерния видео енкодер в новите GM2xx ядра също е претърпял ревизия и разполага с подобрени възможности. Едно от нововъведенията е поддръжката на H.265 (HEVC) компресия с хардуерно ускорение, което допринася за постигането на по-високо качество с по-малък обем на предаваната информация, но е свързано с по-голямо натоварване при самата обработка на компресираните данни. Съответно повишената производителност и ефективност на работа на хардуерния енкодер има възможност да поеме поддръжката на новия стандарт, който тепърва започва да навлиза, като в същото число енкодера вече подържа и 4К резолюция при 60 кадъра в секунда. Това нововъведение реално дава възможност на геймърите да записват геймплей видео докато играят в 4K резолюция с помощта на Shadow Play функционалността на GeForce Experience софтуера.

Наличието на поддръжка на HDMI 2.0 интерфейс също е интересна новост, един ъпгрейд спрямо HDMI 1.4, който дава възможност за използване на 4K резолюция при 60 кадъра в секунда посредством HDMI интерфейса, вместо ограничените допреди това 24/30 кадъра. Разбира се ако възнамерявате да използвате на 4K резолюция към момента по-скоро ще трябва да заложите на Display Port интерфейс, тъй като за HDMI 2.0 ще е необходимо и съответния 4K екран да поддържа новия стандарт.

vr-direct-slide

VR Direct
Нещо малко неочаквано, което ни изненада приятно – технологията VR Direct, която съчетава няколко различни решения имащи за цел основно да намалят закъснението при обработката и визуализацията на образ до минимум. Тази технология е насочена към потребителите на решения за виртуална реалност като Oculus Rift например, където всяко едно излишно забавяне при визуализирането на виртуалния свят може да доведе до негативни странични ефекти у потребителя като гадене и главоболие. Все още от Nvidia не разкриват много подробности относно отделните елементи от част от VR Direct и кои от тях вече са използваеми или скоро ще бъдат налични. Поради тази причина ще обърнем допълнително внимание на тези възможности когато те са напълно достъпни и в отделен материал, който ще се фокусира върху използването на GTX 980 в комбинация с Oculus Rift и какви са реалните ползи от това спрямо изпозлването на по-стар или различен видеоконтролер. Само ще вмъкнем, че е особено интересно, че от Nvidia възнамеряват да адаптират 3D Vision технологията под формата на решение, което да конвертира 3D Vision съвместими игри без официална поддръжка на Oculus Rift. При това не само да предостави стереоскопичен 3D видеоизход във формата, който очаква Oculu Rift, но също така и ще бъде мапнато управлението в самата игра към движението на главата на потребителя за по-голяма доза реализъм. Разбира се колко ефективна и убедителна ще е конверсията не е съвсем ясно все още, поне когато става дума за виртуална реалност, но все пак това е едно много удачно решение на първо време, което да предложи някакво решение на проблема с липсата на съдържание специално за този нов тип устройства за виртуална реалност като Oculus Rift.

G-SYNC, ULMB, 3D Vision
Макар G-SYNC, Ultra Low Motion Blur и 3D Vision да са технологии, които не са директно свързани и ограничени до новите GTX 980 графични процесори, то все пак решихме да ги включим тук. Причината е, че всеки момент очакваме с леко закъснение на пазара да започнат да се появяват новите монитори с поддръжка на технологията G-Sync насочени към геймърите, които вървят в комбинация с технологията Ultra Low Motion Blur (ULMB) за намаляване на “замазването” на образа при бързо движещи се обекти, а немалка част от тези монитори поддръжка и 3D Vision технологията, макар и не всички. В тази връзка и предвид използването на по-висока резолюция и честота на опресняване при тези геймърски ориентирани монитори, то използването на по-актуална видеокарта от висок клас като GTX 980 е добра идея. Също така е важно да имате предвид, че за да може да комбинирате видеоконтролер с G-Sync съвместим монитор е необходимо задължително видеокартата да разполага с Display Port интерфейс – GTX 980 има цели 3 такива. Повече за тези три почти покриващи се технологии и новите монитори в комбинация с GTX 980 ще може да прочетете в допълнителен материал в бъдеще.Всички страници от статията:

 1. Графичното ядро GeForce GTX 980
 2. Нововъведения при Nvidia GeForce GTX 980
 3. GTX 980, 4К резолюцията и копането на криптовалути
 4. GeForce GTX 980 и GPU Boost
 5. GTX980 и овърклокинга - NVIDIA надминаха дори себе си
 6. Тестова система и софтуер
 7. Резултатите - 3DMark, Heaven, Valley, LuxMark, SANDRA 2014
 8. Резултатите - SniperElite V2, Battlefield 4, Crysis 3, Sleeping Dogs, Tomb Raider, STALKER, METRO
 9. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Етикети: , , , , , , , , , , , ,37 коментара

 1. 1 кометата // 19.09.2014 в 04:58

  Прекрасно ревю Молов!

 2. 2 I.nfraR.ed // 19.09.2014 в 05:51

  Супер е ревюто, както и картата. А си случил тоя път и на най-клокващата се бройка :D

 3. 3 Белков // 19.09.2014 в 07:02

  Мога само да кажа – егати… ;)

 4. 4 lqlqlq // 19.09.2014 в 08:13

  Не харесвам карти на нвидия, но тази много ми хареса. 250mhz клок на ядрото! Това си е направо подарък! Можете ли да направите undervolt на ядрото? Да го сложите на 1гхз примерно и да понижавате напреженията? Картата направо ще замръзне!

 5. 5 gkolarov // 19.09.2014 в 08:18

  GTX 780 и R9 290X на какви честоти са в тестовете ?

 6. 6 sektor // 19.09.2014 в 08:30

  635 лв. за GTX 970 – where do I pre-order?

 7. 7 BTVGZ // 19.09.2014 в 08:37

  Мхм…

 8. 8 Тодор Богданов (mollov) // 19.09.2014 в 08:38

  Gigabyte GTX780OC работи при 1058 MHz GPU, а Sapphire-а при 1040 MHz GPU…

 9. 9 Pravopis // 19.09.2014 в 08:54

  Вземете се научете, че “й” не може да стои самостоятелно като дума. Като няма символ за “и с ударение” се ползва само “и”.

 10. 10 Свилен // 19.09.2014 в 09:34

  На пръв поглед е отлична, но все пак разполага с бая напомпано ядро по подразбиране.

 11. 11 RacistPenguin // 19.09.2014 в 10:01

  1503MHz на въздух… jaws have been dropped.

 12. 12 Achtung // 19.09.2014 в 10:53

  Отлично ревю :)Като изключим цената и вземем под предвид, че отново се използва 28нм технологичен процес, новата карта в отлична демонстрация на новата архитектура Максуел. По-малка консумация, повече сила, отличен овърклок потенциал. При това сравнено с Кеплер, която само по себе си, също е доста ефектива архитектура, за тези които са още с Ферми и не искат да сменят лагера, вече е време за ъпгрейд :)

 13. 13 BGRS // 19.09.2014 в 11:25

  Време е за покупко-продажба. За първи път от години с удоволствие ще се разделя с 600 лева, стига наистина цената да е около тая стойност. Това ревю ми напомня за времеето, когато през 2007 година се появи 8800GT и която бе с космически показатели на космическа цена в добрия смисъл на думата.

 14. 14 1_11 // 19.09.2014 в 11:31

  Като консумация и производителност 980 е това за 780 което беше 680 за GTX 580. +30% производителност – 20% консумация.

  Невероятното е че 980 се държи така сякаш е 20нм процес, но реално е все още 28нм.

 15. 15 Grenade // 19.09.2014 в 11:39

  Много е добро ревюто, дори е доста по – добро от тези на запад.

 16. 16 pnv // 19.09.2014 в 13:23

  Поздравления за ревюто. Супер е, че вече освен повишаване на производителността, новите поколения видеокарти предлагат и значително понижаване на консумацията.

  @Pravopis, относно и-то с ударение (“ѝ”), кой те излъга, че няма такъв символ на клавиатурата. Има си и то от доста години, поне за който пише по БДС. Минава се на БДС и се натиска Shift + латинското А и се появява “ѝ”.

 17. 17 fatcat // 19.09.2014 в 16:25

  По-високата честота помага бая за да стига 780ti и архитектурата разбира се. Но все пак с този брой shaders няма как иначе да го постигнат това. Хубаво е да се види колко могат референтните 980 и 780ti да се клокнат на макс и резултата от това. Аз бих избрал 980(дори ако пада с 5-10fps) пред 780ti, заради консумацията и hdmi 2.. ако разполагах с толкова зелени гущерчета :) Но ще почакам 20nm или колкото са там и нещо нещо среден клас.

 18. 18 Pi4a89 // 19.09.2014 в 18:39

  аз имам един въпрос за цената защо като цената за 970 в америка ще баде$330 а тука ще бъде 635лв. Каде отиват тези 135лв

 19. 19 pukanki // 19.09.2014 в 18:58

  В джоба на някой…

 20. 20 mollov // 19.09.2014 в 20:02

  За пореден път – цените е Европа ВИНАГИ са били същите по стойност, само че в евро.. т.е. цената в Европа ще е около 330-350 ЕВРО. За България официалната цена е 635лв с ДДС.

 21. 21 Свилен // 19.09.2014 в 20:32

  Моллов, честито!

 22. 22 tato // 19.09.2014 в 21:36

  Благодаря за ревюто, както винаги – перфектно.

  Тая карта е направо жестока, нямам думи. При това съм заклет враг на Невидя.

 23. 23 Николай Цеков // 20.09.2014 в 09:53

  Pi4aga – в ДДС и митнически и транспортни такси.

 24. 24 mihabolil // 20.09.2014 в 10:41

  Съмнява ме 980 да се продава на 635лв.

 25. 25 mihabolil // 20.09.2014 в 10:48

  Грешката е моя, 635лв било за 970 :)

 26. 26 Иво // 21.09.2014 в 09:07

  Най-важният въпрос. Кога ще ги има на пазара у нас, че не се трае вече? Някой знае ли?

 27. 27 lqlqlq // 21.09.2014 в 10:07

  има в никем вече
  1300 лева.

 28. 28 fatcat // 21.09.2014 в 11:17

  И на едно друго място я има 980 по-евтина ако някой е мераклия. В форума го споменаха въпросното.

 29. 29 NVIDIA GeForce GTX 980 & GTX 970 | Stranger's Weblog // 21.09.2014 в 11:59

  […] Официалния NVIDIA пост е тук, като аз горещо препоръчвам да погледнете доста обстойното GTX 980 ревю на hardwarebg.com […]

 30. 30 Иво // 21.09.2014 в 13:23

  lqlqlq мерси. 900 лв. ми се струват доста висока цена за 970. Дано да е защото още малко търговци предлагат тези карти. Ако всички почнат да предлагат на тези цени ще трябва да се внесе отвън, където не дерат по 100 кожи от потребителите.

 31. 31 fatcat // 21.09.2014 в 16:07

  Най-ниските цени са 625лв за 970 и 1040лв за 980.
  В повечето сайтове gtx970 ще гонят 650-60лв тея най-евтините.

 32. 32 BOKLUK_CHOVEK // 22.09.2014 в 00:10

  В ebay 980 струва към 380 паунди а 780ti е…с 10 повече,не виждам как ще дам тези 380 паунди за 20 стрийм процесора при положение ,че за същите пари взимам 2880?! :D

 33. 33 Grenade // 22.09.2014 в 15:57

  Даже са по 350 паунда 780 Ti WF3

 34. 34 CHo // 23.09.2014 в 16:21

  2048 стрийм процесора от новата архитектура(макусуел) се равняват на 90% от 3072 процесора от старата архитектура(кеплер) при равни честоти. така че какви панди и мечки ви вълнуват, важно е дали играе хоро по-добре от старата карта. освен това големият масусуле 600mm2 с 2816 стрийм процесора и 384 бита ще бъде поне 30% отгоре като производителност за същите панди или 50 панди отгоре.

 35. 35 wiivn // 27.09.2014 в 09:24

  Wow! Много добри резултати и значими нови технологии! За пръв път от доста години се чувствам ентусиазиран от поява нова видео карта :).

 36. 36 amd_fan // 27.09.2014 в 10:15

  …само да имаше и свестни игри да се играят на нея…

 37. 37 Чонков // 06.10.2014 в 17:51

  Вече си поръчах една бройка 980GTX и ще ми я доставят след два дни. Очаквам много добре да си паснат с моите Core i7 4790 и 16GB RAM. Хе-хе-хе.

Коментари: