Ревю на Asustor AS3102T NAS устройство

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 12.04.2016, 17,259 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8


asustor-as3102t-5

Конструкцията на Asustor AS3102T е доста интелигентно замислена, така че потребителя да може бързо и лесно да получи достъп до твърдите дискове в устройството, без да са му необходими специализирани инструменти. Всичко, което трябва да направи е да развие на ръка двата болта в задната част на корпуса и да плъзне страничния капак. Затварянето е също толкова лесно, просто се повтаря процедурата по отваряне наобратно.

asustor-as3102t-6

Външният корпус на NAS устройството е пластмасов, като е наблегнато на изчистения и приятен дизайн с модерна визия на предния панел. Отвътре обаче виждаме солидна метална конструкция, която освен, че осигурява здравина и надеждност вероятно спомага и за подобряване на охлаждането на дисковете. В задната част на корпуса е разположен охлаждащ вентилатор, който по-скоро има за цел да поддържа ниски работни температури на твърдите дискове, а не на централния процесор. Процесорът Intel Celeron N3050 е с максимално TDP от едва 6W в натоварен режим, като той е с пасивно охлаждане и реално също разчита на въздушния поток от охлаждащия вентилатор.

Енергопотреблението на цялата система, особено когато тя не е натоварена на 100% не е високо, а оборотите на охлаждащия вентилатор в задната част на корпуса се контролират автоматизирано според докладваната температура от различните подсистеми. Пътят на въздушният поток за охлаждане не е съвсем оптимално реализиран според нас, но това явно е компромис вследствие компактния размер на NAS устройството. Изглежда обаче предвид малкото отделяна топлина от дисковете и от процесора няма особен проблем за поддържането на достатъчно добри работни температури на хардуера.

asustor-as3102t-7

Монтажът на избраните от потребителя твърди дискове в NAS устройството става много бързо и лесно, отново без да е необходимо използването на инструменти. След като отворите корпуса е достатъчно да плъзнете диска в съответната метална шейна, която е предвидена за него, докато щракне в конектора и да завинтите на ръка по два болта от всяка страна (включени са в комплекта). След това повтаряте процедурата и с втория диск и затваряте обратно кутията. Всичко на всичко инсталацията на дисковете не би трябвало да отнеме повече от няколко минути и не би трябвало да затрудни дори съвсем обикновени потребители.

asustor-as3102t-8

Солидна и здрава конструкция, елегантен и изчистен външен вид, като цяло добро и качествено изпълнение, без особени забележки от наша страна. Накратко Asustor AS3102T до тук оставя много добри впечатления, които очакваме да бъдат потвърдени и след като стартираме устройството, инициализираме дисковия масив и преминем към неговото използване по предназначение.Всички страници от статията:

 1. Asustor AS3102T NAS устройство
 2. Asustor AS3102T поглед отвътре
 3. Asustor AS3102T инициализация
 4. Asustor AS3102T ADM интерфейс
 5. Asustor AS3102T конфигурация и управление
 6. Asustor AS3102T допълнителни приложения
 7. Asustor AS3102T като мултимедиен плейър
 8. Asustor AS3102T резултати и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , , ,2 коментара

 1. 1 Сашо // 12.04.2016 в 14:09

  има едно нещо наречено “bit rot”. При големите обеми на днешните дискове, това не са изолирани случаи. Когато се прави ревю на устройства за съхранение, мисля че е съществено да се обясни, дали устройството противодейства на това. RAID1 сам по себе си не е достатъчен, защото контролера не може да знае кое копие е вярно (ако копията са 2 както в повечето случаи). От друга страна RAID5/6 би помогнал, но въпросът е дали контролера реално проверява верността на данните чрез парити блоковете, или просто чете наред, както реално повечето правят.
  Говорим за CRC на блоковете данни и евентуално ECC памет като системи за предпазване. Иначе каква полза, че качваш там колко терабайта данни, когато после не знаеш, какво ще излезе.

 2. 2 Антон Белев (Bloody) // 13.04.2016 в 13:43

  Конкретното устройство ползва ETX4 файлова система, така че на ниво ФС няма налични механизми за защита от bit rot. Що се отнася до хардуерна имплементация, също няма, което не е изненадващо за потребителски клас ориентирани NAS решения. В този клас мисля че само от Netgear имат нещо по темата, защото предлагат решения с Btrfs файлова система, но нямаме преки впечатления от техните продукти с “bit rot защита”.

Коментари: