Ревю на Asustor AS3102T NAS устройство

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 12.04.2016, 17,260 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8


asustor-control-center-pc

Преди да можете да започнете да използвате Asustor AS3102T като мрежово устройство за съхранение на данни трябва да го инициализирате и настроите. За целта, след като сте инсталирали дисковете, трябва да го свържете към локалната си мрежа, за да може устройството да получи автоматично IP адрес. За улеснение на потребителя от Asustor предлагат софтуера Asustor Control Center за PC и MAC, а е налично и мобилно приложение, което помага за лесното откриване и инициализиране, а и последващо управление на NAS устройството. Възможно е да свържете Asustor AS3102T и директно към компютър, за да извършите първоначалната инициализация и настройка, но това не е толкова удобно за начинаещи потребители, защото ще е необходимо да въведете IP настройки, за да може да получите достъп до NAS устройството.

aimaster-mobile-app

За разлика от софтуерът за управление на NAS устройството от компютър, приложението за мобилни устройства наречено AiMaster ви дава възможност за управление не само от локалната мрежа, но също така и за отдалечено такова. Това позволява наблюдението и управлението на Asustor AS3102T отдалечено, дори когато не сте вкъщи или в офиса, без за целта NAS устройството непременно да е конфигурирано с достъпен отвсякъде IP адрес.

asustor-android-apps
asustor-ios-apps

Мобилното приложение AiMaster е налично за потребители на Android-базирани и на iOS-базирани устройства, като освен него от Asustor предлагат и още няколко допълнителни приложения за инсталация върху смартфон или таблет. Става дума за допълнителни мобилни приложения, които да улеснят достъпа ви до съдържание или услуга поддържана от NAS устройството директно през вашия смартфон или таблет. Особено полезно е приложението AiRemote Control, което превръща вашия смартфон в дистанционно управление за NAS устройството и по-специално за неговите мултимедийни възможности. Приложението AiDownload за наблюдение и контрол над задачите за автоматизирано изтегляне на файлове върху NAS-a, AiData – мобилен файлов мениджър, AiSecure за наблюдение на свързани IP охранителни камери и други.

asustor-initialize-1asustor-initialize-2
asustor-initialize-3asustor-initialize-4
asustor-initialize-5asustor-initialize-6

Първоначалната инициализация и настройка е препоръчително да бъде направена с помощта на компютър, тъй като процедурата все пак изисква няколко стъпки и може да е необходимо въвеждането на информация от потребителя. Все пак това не означава, че не е налична бърза инициализация, която да може да направите не само от компютъра, но и от смартфона, като в последствие обаче е добре да прегледате и евентуално да коригирате настройките на устройството NAS. Най-важната стъпка по време на първоначалната инициализация е изборът на вида на дисковия масив или така наречения RAID level. Тук имате няколко възможности за различна конфигурация, като Asustor AS3102T може да работи само с един или и с два диска. Ако имате два диска разполагате с опция за JBOD, RAID 0 или RAID 1 масив, като подходящата конфигурация се определя спрямо нуждите на потребителя.

JBOD просто обединява общият капацитет на дисковете вътре в NAS устройството, като за целта те дори не е необходимо да са еднакви, а при възникване на проблем с единия диск няма да загубите цялата информация. RAID 1 масив изисква еднакви дискове, като втория диск служи за създаване на огледално копие на данните от първия с цел постигане на много по-голяма надеждност на съхраняваната информация. При RAID 0 масив двата еднакви диска се обединяват с цел увеличаване на скоростта на достъп, като записваната информация са разпределя едновременно между двата носителя на данни. Важно е да знаете, че по-високата скорост на четене и запис, която може да постигнете с RAID 0 дисков масив, няма как да бъде оползотворена максимално от Asustor AS3102T. Това е така, защото обединената максимална скорост на два диска в RAID 0 масив ще надхвърли капацитета на гигабитовия мрежов интерфейс, който в случая ще се превърне в ограничаващ фактор. Все пак от RAID 0 масив е възможно да получите подобрение при работа с много на брой малки файлове, когато максималната скорост на единичен диск е по-ниска спрямо максимума при работа с единични големи като обем файлове.Всички страници от статията:

 1. Asustor AS3102T NAS устройство
 2. Asustor AS3102T поглед отвътре
 3. Asustor AS3102T инициализация
 4. Asustor AS3102T ADM интерфейс
 5. Asustor AS3102T конфигурация и управление
 6. Asustor AS3102T допълнителни приложения
 7. Asustor AS3102T като мултимедиен плейър
 8. Asustor AS3102T резултати и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , , ,2 коментара

 1. 1 Сашо // 12.04.2016 в 14:09

  има едно нещо наречено “bit rot”. При големите обеми на днешните дискове, това не са изолирани случаи. Когато се прави ревю на устройства за съхранение, мисля че е съществено да се обясни, дали устройството противодейства на това. RAID1 сам по себе си не е достатъчен, защото контролера не може да знае кое копие е вярно (ако копията са 2 както в повечето случаи). От друга страна RAID5/6 би помогнал, но въпросът е дали контролера реално проверява верността на данните чрез парити блоковете, или просто чете наред, както реално повечето правят.
  Говорим за CRC на блоковете данни и евентуално ECC памет като системи за предпазване. Иначе каква полза, че качваш там колко терабайта данни, когато после не знаеш, какво ще излезе.

 2. 2 Антон Белев (Bloody) // 13.04.2016 в 13:43

  Конкретното устройство ползва ETX4 файлова система, така че на ниво ФС няма налични механизми за защита от bit rot. Що се отнася до хардуерна имплементация, също няма, което не е изненадващо за потребителски клас ориентирани NAS решения. В този клас мисля че само от Netgear имат нещо по темата, защото предлагат решения с Btrfs файлова система, но нямаме преки впечатления от техните продукти с “bit rot защита”.

Коментари: