Ревю на Asustor AS3102T NAS устройство

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 12.04.2016, 17,261 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8


asustor-network-access

След инициализацията на дисковия масив мрежовото устройство за съхранение на данни Asustor AS3102T е готово за базова работа, като то вече се вижда като съвсем стандартен мрежов ресурс за четене и запис на информация. Това обаче далеч не е единствената функция за която може да използвате NAS устройството, това просто е най-базовата му стандартна функционалност, като от тук започвате да надграждате на база на конкретните ви нужди. На практика Asustor AS3102T е много повече от обикновен мрежов сторидж, както ще разберете и сами след момент.

asustor-interface

Когато се логнете в самото устройство с цел да промените някакви настройки или да добавите нещо като функционалност ще ви посрещне графичния интерфейс на ASUSTOR Data Master (ADM) – специалната операционна система на NAS устройствата на компанията. На практика ADM напомня много на актуалните решения за операционни системи използвани от смартфоните и таблетите и като визия и като функционалност, така че потребителите могат много бързо и лесно да се ориентират. Базовите ресурси, които са налични след първоначална инсталация са сравнително скромни, но посредством качването на допълнителни приложения вие може значително да разширите основната функционалност. Самото управление на NAS устройството се извършва изцяло през уеб базиран интерактивен интерфейс, така че достъп до него можете да получите през много широк набор от различни устройства.

aimaster-adm-interface-1
aimaster-adm-interface-2

Мобилното приложение AiMaster също осигурява достъп, но при него нещата са допълнително оптимизирани така, че да са по-лесни за използване от смартфон или таблет. Ефективната функционалност е идентична, но визията на някои от инструментите и на менютата с настройки е оптимизирана според интерфейса на съответната мобилна операционна система – Android или iOS.Всички страници от статията:

 1. Asustor AS3102T NAS устройство
 2. Asustor AS3102T поглед отвътре
 3. Asustor AS3102T инициализация
 4. Asustor AS3102T ADM интерфейс
 5. Asustor AS3102T конфигурация и управление
 6. Asustor AS3102T допълнителни приложения
 7. Asustor AS3102T като мултимедиен плейър
 8. Asustor AS3102T резултати и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , , ,2 коментара

 1. 1 Сашо // 12.04.2016 в 14:09

  има едно нещо наречено “bit rot”. При големите обеми на днешните дискове, това не са изолирани случаи. Когато се прави ревю на устройства за съхранение, мисля че е съществено да се обясни, дали устройството противодейства на това. RAID1 сам по себе си не е достатъчен, защото контролера не може да знае кое копие е вярно (ако копията са 2 както в повечето случаи). От друга страна RAID5/6 би помогнал, но въпросът е дали контролера реално проверява верността на данните чрез парити блоковете, или просто чете наред, както реално повечето правят.
  Говорим за CRC на блоковете данни и евентуално ECC памет като системи за предпазване. Иначе каква полза, че качваш там колко терабайта данни, когато после не знаеш, какво ще излезе.

 2. 2 Антон Белев (Bloody) // 13.04.2016 в 13:43

  Конкретното устройство ползва ETX4 файлова система, така че на ниво ФС няма налични механизми за защита от bit rot. Що се отнася до хардуерна имплементация, също няма, което не е изненадващо за потребителски клас ориентирани NAS решения. В този клас мисля че само от Netgear имат нещо по темата, защото предлагат решения с Btrfs файлова система, но нямаме преки впечатления от техните продукти с “bit rot защита”.

Коментари: