Ревю на Asustor AS3102T NAS устройство

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 12.04.2016, 17,262 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8


asustor-access-control-usersasustor-activity-monitor
asustor-backup-dataasustor-file-explorer
asustor-servicesasustor-settings
asustor-storage-managerasustor-system-info

Бърз поглед върху някои от основните функции на Asustor AS3102T, които са достъпни за управление от потребителя, както и информационни панели за моментното състояние на устройството. Разполагате с доста богат набор от възможности и то благодарение на операционната система ADM те са леснодостъпни и разбираеми за потребители, които не е необходимо да са мрежови администратори, за да могат да се справят.

asustor-system-info-2

По-рано, докато разглеждахме хардуерното изпълнение, имахме известни притеснения по отношение на оптималното охлаждане на устройството. В контролния панел открихме опция за управление на поведението на охлаждащия вентилатор, както и актуална информация за работните температури докладвана от NAS устройството. Реално, охлаждащият вентилатор работи на много ниски обороти през повечето време, тъй като това е достатъчно, но има доста сериозен ресурс при нужда да ги увеличи и да компенсира по този начин евентуално показване на температурите. Автоматичният режим държи перката на около 700 оборота, докато максимумът и е около 4000 оборота в минута, но имайте предвид че работещ на максимум вентилаторът става шумен, докато при ниски обороти той не се чува изобщо.

asustor-app-central
asustor-app-central-2

Искаме да ви обърнем специално внимание на App Central, тъй като това е мястото, от където се инсталират допълнителни приложения на NAS устройството. Тези приложения разширяват базовата функционалност на Asustor AS3102T многократно, стига разбира се да имате нужда от тях и да ги използвате по предназначение. Можете например да си инсталирате уеб браузър на NAS устройството, за да го използвате и като компютър за браузване в Интернет; да качите антивирусен пакет, който да проверява съхраняваните на дисковете файлове; да инсталирате мултимедиен плейър и да превърнете устройството в медиен сървър, свързан към телевизора или проектора. Можете да добавите мейл сървър или уеб сървър с някои от популярните програмни езици, така че да хоствате локални интерактивни сайтове за вътрешно ползване; налице са торент клиент и даунлоуд мениджър за зареждане на списъци от файлове, които да се свалят от NAS устройството на дисковете в него… Списъкът с приложения не е малък, а и продължава да се увеличава, което дава възможност на потребителите да получат много повече от един Asustor NAS, отколкото може да предложи един обикновен мрежов сторидж за съхранение на файлове и достъп до тях през мрежата.

Освен бързата и лесна инсталация автоматизирана инсталация на допълнителни приложения директно от самия NAS по стандартния начин (изисква да си направите безплатна регистрация) имате възможност и за ръчно инсталиране. Приложенията за Asustor AS3102T към момента наброяват 220 и могат да се изтеглят в APK формат от сайтa на Ausstor. Ръчният метод на инсталация не изисква направата на акаунт, но при зависимост на един програмен пакет от друг ще трябва ръчно да ги качите всички, докато при автоматизирания директен метод за инсталация всичко става без нуждата от допълнителна намеса на потребителя. Така или иначе Asustor акаунта ще ви е необходим и за отдалеченото наблюдение и управление на NAS устройството през вашия смартфон, затова минете и си направете една бърза регистрация.

asustor-usb-wifi-connected
asustor-usb-wifi-connected-2

Вече стана дума за възможностите за разширяване на NAS устройството посредством свързване на периферия през USB 3.0 интерфейс. На нас ни беше особено интересно да пробваме WiFi адаптер, който е с поддържан чипсет, но не и от официално тествана марка и модел от Asustor – никакви проблеми с разпознаването и ползването на USB WiFi адаптера. Нямахме никакви проблеми с разпознаването и ползването на различни периферни устройства като мишки, клавиатури, USB флаш памети и външни мобилни дискове – все неща, които повечето потребители биха използвали често.Всички страници от статията:

 1. Asustor AS3102T NAS устройство
 2. Asustor AS3102T поглед отвътре
 3. Asustor AS3102T инициализация
 4. Asustor AS3102T ADM интерфейс
 5. Asustor AS3102T конфигурация и управление
 6. Asustor AS3102T допълнителни приложения
 7. Asustor AS3102T като мултимедиен плейър
 8. Asustor AS3102T резултати и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , , ,2 коментара

 1. 1 Сашо // 12.04.2016 в 14:09

  има едно нещо наречено “bit rot”. При големите обеми на днешните дискове, това не са изолирани случаи. Когато се прави ревю на устройства за съхранение, мисля че е съществено да се обясни, дали устройството противодейства на това. RAID1 сам по себе си не е достатъчен, защото контролера не може да знае кое копие е вярно (ако копията са 2 както в повечето случаи). От друга страна RAID5/6 би помогнал, но въпросът е дали контролера реално проверява верността на данните чрез парити блоковете, или просто чете наред, както реално повечето правят.
  Говорим за CRC на блоковете данни и евентуално ECC памет като системи за предпазване. Иначе каква полза, че качваш там колко терабайта данни, когато после не знаеш, какво ще излезе.

 2. 2 Антон Белев (Bloody) // 13.04.2016 в 13:43

  Конкретното устройство ползва ETX4 файлова система, така че на ниво ФС няма налични механизми за защита от bit rot. Що се отнася до хардуерна имплементация, също няма, което не е изненадващо за потребителски клас ориентирани NAS решения. В този клас мисля че само от Netgear имат нещо по темата, защото предлагат решения с Btrfs файлова система, но нямаме преки впечатления от техните продукти с “bit rot защита”.

Коментари: