Ревю на Asustor AS3102T NAS устройство

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 12.04.2016, 17,263 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8


avast-antivirus-apputorrent-app
download-center-appplex-app

Бърз поглед към някои от по-интересните и масови приложения, които са налични за инсталиране върху Asustor AS3102T и други от NAS решенията на компанията. Avast антивирусен софтуер, който да пази файловете на мрежовия сторидж от проникване на зловреден код, който дори може да е унищожителен за ценната информация. uTorrent клиент за директно сваляне на торент файлове върху дисковете в NAS устройството, без да се налага да имате работещ компютър за самото изтегляне и после да прехвърляте файлове по мрежата. Download Center приложение за съставяне на списъци за сваляне на по-големи обеми от файлове от различни места, без да е необходимо наблюдение и намеса на потребителя. Plex Media Server за стриймване на мултимедийно съдържание локално и през Интернет, така че дори отдалечено да може да имате достъп до мултимедията си.

mailserver-appwordpress-app
phpbb3-appzen-cart-app

На разположение имате и Mail Server приложение за поддържане на локален e-mail сървър, без да се налага да разчитате на външни услуги. WordPress CMS система за хостване на личен блог или уебсайт локално с достъп през Интернет. PHPBB 3 форумен софтуер за локална инсталация или пък Zen Cart решение за онлайн магазин. Възможностите са много, както вече стана дума общият брой налични приложения е 220 и той продължава да се увеличава с нови ресурси добавяни с течение на времето.

asustor-portal-app
asustor-portal-settings

Едно от най-интересните и полезни допълнителни приложения е Asustor Portal, софтуер, който интегрира удобна и лесна за ползване мултимедийна среда за използване на NAS устройството като плейър за съдържание и като компютър за достъп до Интернет. За целта освен да качите софтуера е необходимо да свържете и клавиатура и мишка или дистанционно управление към NAS устройството и разбира се да го закачите към монитор, телевизор или проектор посредством наличния HDMI интерфейс.

Asustor Portal се инсталира в комплект с няколко допълнителни приложения, които се ползват през него. Става дума за пълноценен Chrome браузър за Интернет достъп, удобен за ползване YouTube клиент, както и KODI мултимедиен плейър (преди известен като XBMC). Освен това през Asustor Portal с помощта на браузъра може да отворите и управлявате директно NAS устройството от своя телевизор, монитор или проектор.

kodi-media-player-app

Приложението за възпроизвеждане на мултимедийно съдържание KODI е едно от най-ценните неща за Asustor AS3102T, тъй като с негова помощ NAS устройството се превръща в много функционален плейър за видео, музика, снимки и друго съдържание. Без това реално да пречи на основната функционалност за съхранение на данни и достъпа до тях по мрежата. Наличието на мощен хардуер и HDMI интерфейс дава възможност за използване на хардуерно ускорение при възпроизвеждането на по-тежки видеофайлове и позволява да гледате филми не само с Full HD резолюция, но дори и такива с 4K. И тук за пореден път ще повторим, че Asustor AS3102T наистина може да бъде много повече от обикновено решение за мрежово съхранение на данни, при това допълнителната функционалност може да бъде добавена и ползвана от обикновени потребители по лесен и бърз начин.Всички страници от статията:

 1. Asustor AS3102T NAS устройство
 2. Asustor AS3102T поглед отвътре
 3. Asustor AS3102T инициализация
 4. Asustor AS3102T ADM интерфейс
 5. Asustor AS3102T конфигурация и управление
 6. Asustor AS3102T допълнителни приложения
 7. Asustor AS3102T като мултимедиен плейър
 8. Asustor AS3102T резултати и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , , ,2 коментара

 1. 1 Сашо // 12.04.2016 в 14:09

  има едно нещо наречено “bit rot”. При големите обеми на днешните дискове, това не са изолирани случаи. Когато се прави ревю на устройства за съхранение, мисля че е съществено да се обясни, дали устройството противодейства на това. RAID1 сам по себе си не е достатъчен, защото контролера не може да знае кое копие е вярно (ако копията са 2 както в повечето случаи). От друга страна RAID5/6 би помогнал, но въпросът е дали контролера реално проверява верността на данните чрез парити блоковете, или просто чете наред, както реално повечето правят.
  Говорим за CRC на блоковете данни и евентуално ECC памет като системи за предпазване. Иначе каква полза, че качваш там колко терабайта данни, когато после не знаеш, какво ще излезе.

 2. 2 Антон Белев (Bloody) // 13.04.2016 в 13:43

  Конкретното устройство ползва ETX4 файлова система, така че на ниво ФС няма налични механизми за защита от bit rot. Що се отнася до хардуерна имплементация, също няма, което не е изненадващо за потребителски клас ориентирани NAS решения. В този клас мисля че само от Netgear имат нещо по темата, защото предлагат решения с Btrfs файлова система, но нямаме преки впечатления от техните продукти с “bit rot защита”.

Коментари: