Скалиране с паметта при процесорите AMD Raven Ridge

Скалиране с паметта при процесорите AMD Raven Ridge

В раздел: Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 23.02.2018, 13,468 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6Перипетии с RavenRidge и тестове при средни/високи настройки

Да си призная честно, на тази страница планирах да проверя как влияе размера на заделената памет за производителността на графичното ядро. Причината за това е, че макар да се препоръчва да се зададат 2 ГБ памет за максимална производителност, то заделената памет и оперативната памет реално са налични в един общ пакет. А съвременните графични адаптери прехвърлят данните, които са в повече от паметта на графичния адаптер в системната памет. Типично за дискретните графични адаптери това става през PCI Express шината, която е много по-бавна локалната им памет. В случая с APU обаче, „локалната” памет на адаптера и системата памет реално са едно и също нещо. Разликата е, че може да се наложи обръщане към процесора за менажиране на нещата, но реално това не би трябвало да води до голяма загуба на производителност. В същото време задаването на фиксирания размер на буфера за графичната подсистема заделя статично тази памет и тя става недостъпна за общо ползване. Което не е особено голяма драма при 16 ГБ памет, но ако използвате 8 ГБ, заделянето на 2 ГБ на практика прави недостъпна ¼ от паметта ви за неграфични приложения. Така че в този случай има смисъл да пробвате 1 ГБ или дори 512 МБ.

Обачеее… този тест за съжаление не се реализира. Оказа се, че задаването на 512 МБ, 1024 МБ или 2048 МБ в BIOS на дънната платка няма никакво значение и винаги заделената памет е 1 ГБ. Това беше видно както на графиката за заетата памет в MSI AfterBurner, така и в Task Manager на Windows, който показваше 15 ГБ налична памет за OS. За съжаление това не беше единствения проблем, на който се натъкна по време на тестовете. В един от първоначалните ми опити исках да изпробвам памет DDR4-2800 с ръчни настройки. Това доведе до такова забиване на дънната плакта, че единственото спасение се оказа префлашването на биоса отново с помощта на друг процесор. Нулирането на биоса нямаше ефект, замяната на процесора с друг доведе до там, че системата стартира, но дори след нулиране на данните в BIOS, при връщането на оригиналният процесор дънната платка отказваше да стартира. Проблематично се оказа и подкарването в едноканален режим, както и последващото и връщане в двуканален, като се наложи в един от случаите първо да сложа друг кит памет, за да се възползвам от вградената функция за стартиране със стандартни настройки при смяна на паметта, преди да мога отново да стартирам двуканалния режим с G.Skill Flare-X.

Не съм сигурен доколко проблемът се дължи на забавяния от страна на AMD и до колко от страна на MSI, които са производителите на дънната платка, но честно казано намирам за малко неадекватно състоянието на платформата при този анонс. Докато с първите процесори Ryzen това беше донякъде разбираемо, в момента платформата вече е на пазара от близо година. Освен това AMD обявиха мобилната версия на RavenRidge преди повече от 3 месеца и предполагаемо те разполагат с последната ревизия на процесора поне от няколко месеца. По принцип, логично, би следвало до момента повечето проблеми да са изчистени.

Но оставяйки това на страна, за тестовете с паметта бях решил да заложа на малко по-сериозни настройки, с идеята да заемат повече памет. И макар да не реализирах изцяло идеята си, смятам все пак да ви представя резултатите с Ryzen 5 2400G при следните настройки:

– Deus Ex : Human Revolution – Medium

– Rise of Tomb Rider – Medium с изключен Pure Hair.

– Civilization VI – High/High.

– Warhammer 40K: Down of War 3 – същите като по-горе, но с Image Quality – медиум, Terrain Detail – medium.

– Doom (2016) – High, с изключен АА.

– Wolfenstein II: New Colossu – High, с изключен АА.

Тестовете са направени с памет 2хDDR4-3200 CL14.

Естествено не може да очаквате чудеса, но изненадващо дори на Medum или High настройки повечето игри са или напълно игруеми или на границата, която може да бъде пресечена с малко овърклокване. Единственото изключение е DeusEx: HR, но дори и на минимални детайли играта изглежда порядъчно красиво.Всички страници от статията:

 1. Конфигурации на паметта
 2. Тестова система
 3. Резултати с Ryzen 5 2400G
 4. Резултати с Ryzen 3 2200G
 5. Перипетии с RavenRidge и тестове при средни/високи настройки
 6. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , ,5 коментара

 1. 1 God // 23.02.2018 в 21:43

  Трябваше да тестваш с някой ASUS. Тва MSI за АМД е голямо дрво, и аз го ядох дори с по-стария BR.

 2. 2 Димитър Чизмаров (DeepBlue) // 24.02.2018 в 01:08

  Asus-а, който имам, няма извод за видео :). Иначе смятам по-натам да видя как стои или на един Асрок, или на един Гигабайт. Поне тия са пуснали по 2-3 биоса официално, MSI-то все още седи с биос от миналия месец.

 3. 3 Nichi // 26.02.2018 в 17:07

  А може ли тест на R3 с например 2933 на CL16, Става въпрос за леко овърклокната памет с по хлабави тайминги(по-евтина), защото за R3 това ми се вижда по-реален вариант.

  Според мен на последните графики няма смисъл изобщо да се показва варианта за 1xDDR4-3200. Само изкуствено повдига процентите като цифри нагоре. Например за томб райдер процентите на 2xDDR4-2400 са 137 а процентите за 2xDDR4-3200 са 157 и човек си казва “Леле какви големи проценти само”.
  Затова по-добре за 100% да се избере 2xDDR4-2400 тогава варианта 2xDDR4-3200 би бил 115%. И тогава се разбира че разликата между двата варианта е 15% и човек може да си направи сметката като погледне цената дали си струва.

 4. 4 Teen gamer // 28.02.2018 в 00:41

  Предвид цените на GPU заради Копанарите и тия на златната; памет е добре 2 бюджетни конфигурации за геймъри и хора,искащи бюджетно решение .Където са елиминирани 560лв. памети,едноканални експерименти и бъгави дъна.Не виждам 2400G за чий го дири пред 99 доларов 2200 ама..Кога ще видим ‘интервю’ със скалпиран 2200 с подмяна на дъвката с метална паста за да не ;подсича; и свесен охладител с термоданни.Никой не го касаят екстремални решения за ентусиасти.Говорим базово бюджетно гейм решение/едно или две/ лек до среден овърклок Бюджетно дъно тип Асус чиято компонентна база държи и памети една две три с по ниски тайминги носещи овърклок и 20-тина игри за фремрейт
  Цена най важното с доставка на конфигурациите през различните магазини.Стига с тия рекламни материали. Закърняхте.Слагайте и плейстейшън в ревютата.

 5. 5 Мементо // 28.02.2018 в 16:08

  Чшш ало много младия меринджей, първо пастата за зъби под капачката е много по добра от интелската, има тестове в интернет, ама кой да гледа, където се вижда ясно, че решението на AMD е отлично и е от ранка на Thermal Grizzly Kryonaut, и контака е доста добър за със паста. И къде намеси бюджетното с махането на капачката ? Или не си наясно, че течния метал си струва още пари, както и джаджите дето са направени за да се махне бързо, лесно и безболезнено капачката..
  Паметта за сведение също цената не трябва да и е такава, най скъпата и хубава памет DDR 4 трябва да варира до 250-300 лева абсолютен максимум, но така са се стекли обстоятелствата. Иначе при нормални цени на паметта едно APU с евтино дъно и малко по скъпа памет за 200 лева (старите цени естетсвено) ще свърши отлична работа.