Обновената be quiet! Dark Base 900 Pro rev.2

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 21.12.2018, 4,224 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


През последните години немската компания be quiet! пусна доста модели компютърни кутии. За разлика от други производители, те имат доста добра обратна връзка с потребителите и се опитват да се вслушват в техните препоръки. Именно поради тази причина сме свидетели на сравнително бързо обновяване на техните модели с нови ревизии, които оправят разни проблеми на предшествениците си. Такъв е и случаят с най-високият им модел шаси – Dark Base Pro 900, който ви го представихме в края на 2016 г. Днес вече е налице неговата обновена (втора) ревизия Dark Base Pro 900 Rev 2, която ще я разгледаме с интерес, за да видим какви подобренията е претърпяла.Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Концепцията на Dark Base Pro 900
 3. Спецификации
 4. Обновлението
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , ,17 коментара

 1. 1 Никола // 21.12.2018 в 18:03

  Заключние с парите за този прехвален боклук се закупува Raijintek Zofos Evo, коятое огромна може да побере всичко, включително двупроцесорно дъно с повече от 2 водни радиатора и помпи. BeQiet = Bullshit.

 2. 2 fhfgh // 22.12.2018 в 16:01

  Би ли заменил HAF 932 или HAF X за тази, ако ползваш топ въздушно?

 3. 3 Кольо // 26.12.2018 в 18:58

  Скъп Прехвален Боклук. Не струва парите за които се предлага.

 4. 4 Denislav Slavchev (acdc) // 27.12.2018 в 10:21

  @Никола
  Това, че на теб ти харесва повече Raijintek Zofos Evo, ОК. Това обаче не прави останалите по-лоши – затова има толкова производители и модели на пазара, защото има различни потребители с различни вкусове. Иначе по второто ти твърдение – с този неразглобяем тунел събира точно колкото и bequiet. ;)

 5. 5 Никола // 28.12.2018 в 11:21

  @Denislav Slavchev не е нормално нещо само заради марката да струва 500+ лв и да предлага ограничена функционалност, на фона на продукти предлагани от други производители, които с нищо не отстъпват като качество на изработка. Това прави по скъпия и по малко предплагащ продукт в моите очи боклук.

 6. 6 Denislav Slavchev (acdc) // 28.12.2018 в 12:57

  @ Никола, не разбирам за каква “ограничена функционалност говориш”? Ако става въпрос за функционалност тя пртевъзхожда цитираната от теб кутия, най-вече с пълната си модулност която предлага (при Raijintek Zofos Evo липсва такава), безжичен модул функция за зареждане на смартфони Qi, наличие на FAN контролер. Да не говорим, че фабрично идва с инсталилирани 3 броя не 120mm, а 140mm Silent Wings 3 перки, които са бруталнo тихи и ефективни (реално не отстъпват на Noctua).
  Вярно, че цената е висока и със сигурност се плаща принадена стойност за марката, но не чак толкова, колкото ти се струва на пръв поглед. Всички тези по-горе изброени неща също струват пари и се добавят към себестойността и. Не искам да влизам в някакви безсмислени спорове и да се опитвам да ти доказвам, че примерно BQ е по-добра, защото и Raijintek Zofos Evo изглежда да е много готина кутия и много ми харесва, но не мога да приема, когато някакъв продукт започва да се отхвърля заради доводи от типа “гроздето е кисело, защото е на високо”. Факт е, че по нета има множество демонстрации на водни билдове изградени с BQ, което показва, че очевидно не е боклук и е доста популярна.

 7. 7 Никола // 29.12.2018 в 13:01

  @Denislav Slavchev с какво я превъзхожда? С само със една вадеща се тава за дъно ли? Или с по голям брой разширителни слове или със това че не може да събере 15.5 инчово дъно за 2 процесора? Или може би с цената си от 500+ лв? Zofos е достаъчно модулна. Единствен по сериозен недостатък е невъзможността да се вади тавата за дъното. Модули за зареждане на телефони както и всякакви побони педерастии не са присъщи за компютърни кутии. Това са разни глезотийки за префърцурени парвенюта и нищо повече. Броя на вентилаторите не е от значение нито големината им – важен е потока който произвеждат.
  Отвърля се заради това че нито Cooler Master нито Thermaltake нито BQ се съобразяват с нуждите на потребители ползващи двупроцесорни конфигуриации с 15 инчови дъна.
  Има геймъри и Worstation билдъри които предпочитат конфигурация с 2 процесора. Такива които строят конфигурации с 2 процесора ще се огледат за добра за целта кутия – и като се огледат внимателно ще видят че фирмите предлатащи са LianLi, Raijintek, SivlerstoneTech и като се тегли чертата ще се разбре че не е нужно да се торба с пари за да изпълнява функциите си. Същото важи и за BQ. Toва искам да кажа. Тази кутия на която се прави толкова прехвалена релама реално не струва повече от 300 лв. Един Phanteks в клас до 400 лв ще предложи същата че и дори по голяма функционалност и модулност от BQ.

 8. 8 Никола // 29.12.2018 в 13:01

  Очевидно показва че билдовете са изградени като платена реклама и нищо повече.

 9. 9 Denislav Slavchev (acdc) // 29.12.2018 в 17:51

  Ооо да, сигурно са платени.
  Никола, някой може да иска и флопи да монтира и понеже няма къде да го сложи, със сигурност ще е голям “недостатък”. След няколко дена влизаме в 2019 г. и не знам за какви двупроцесорни дъна при съвременните десктоп системи говориш? При наличие на процесори с толкова много ядра, на никой ентусиаст не са му необходими двупроцесорни системи. Това вече е отживелица, подобно на видеокартите с по две GPU-а. BQ е кутия съобразена с всички съвременни настолни платформи, а там такива дъна няма. Все пак не живеем още в далечната 2012 г., когато бяха пуснати последните двупроцесорни десктоп дъна, така, че недоумявам защо си ги написал всички тези неща за тях. Ако е само да се събира от девет дерета вода, за да си доказваш тезата, това е друга бира, но не е издържан аргумент за недостатък. Гледам, че си намесил и други марки кутии, но ти имаш ли си на представа колко например струва Lian Li V3000 или Silverstone TJ11 ?!

  P.S. Чета, че споменаваш и работните станции и по този повод ще ти кажа само, че сървъри и работни станции не се сглобяват в десктоп кутии, така че това не е релевантно.

 10. 10 Никола // 30.12.2018 в 12:20

  Съвременнните декстоп платформи само до гейминг ли опират?
  Хората ползващи машини с 2 Ксеона 2 Опертона или 2 Епика да не би случайно да са динозаври? Как за какви. Има хора ползващи десктоп системите за аудио и видео обработка – желаещи да инсталират лицензирано копие на Мак ОС на хардуер съобразен и подбран за целта, а не непремнно на Ейпълски хардуер? Явно е че BQ не е насочена към този сегменет потребили а те не са никак малко.
  Виждал съм не малко работни станци сглобени в Corsair 780T както и в кутии на Phanteks но всичко при слобяването на подобна станция в компромисна кутия опира до поне 10% при наставянето на компонентите и кейбъл мениджмънта. Освен това в такива случаи се прави компромис с въздушния поток кйото преминава през тези кутии. За мен това е по не релеватно.

 11. 11 Никола // 30.12.2018 в 17:12

  @Denislav Slavchev
  Хората които се занимават с аудио и видео обработка имат нужда от двупроцесорни конфигурации. Има хора които си подбират хардуер, който да е максимално съвместим с Мак ОС – те да не би случайно да са луди че искат да подкарат ОС Х на хадуер различен от този на ябълките?
  За тези хора парите които ще се дадът за кутия като Silverstone & Lian Li. са равни на парите за професионална звукарска карта или за студийни монитори.
  Не се сглобявали работни и сървъврни станции в такива кутии да бе – добре. Я се огледай внимателно в интернет и ще видиш че има сглобени такива в Corsair 780T както и в Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass, кутии които могат да бъдат закупени за доста по малко от супер прехвалените Silverstone & Lian Li. Въпроса тук стои че ако човек се огледа внимателно за малко пари може да си закупи огромен Zalman или Rajintek. И че се прави платена реклама на скъпо струващи боклуци. Нито охладителите на BQ стават за каквото и да е, нито водните блокове нито захранванията, нито каквото и да е тяхно. За мен лично има само една марка въздушни охладители и това е Prolimatech,. Да се наливат пари само защото някой е набедил тези скапаняци за премиум марка е кощунство.

 12. 12 Denislav Slavchev (acdc) // 30.12.2018 в 23:14

  Гледам, че сега си захапал сървърния хардуер и затова ще го кажа по друг начин. Профи работни станции и сървъри не се сглобяват в ATX кутии, особено пък приличащи на “витрина” на китайски магазин с фасада на коледна елха. Поне не съм видял един професионалист с подобна система – да не говорим, че не съм видял такъв с някаква “самоделка” (предполагам е запазена територия за БГ, Албания, рашън и разните други изпаднали държавици), а се използват маркови машини.

  Весели празници!

 13. 13 Никола // 02.01.2019 в 09:01

  @Denislav Slavchev Това че не си видял не значи че няма такива. Разгледай внимателно Гугъл и ще видиш че си в огромна грешка.
  https://imgur.com/gallery/AJ70j
  https://ca.pcpartpicker.com/b/fYjcCJ
  https://forum.level1techs.com/t/dual-xeon-workstation-advice-cpus-motherboard/114724/20

  Поздрави и ЧНГ.
  Както казах BeQuiet за тези цели е Нерелевантна – от където следва че в моите очи е прехвален скъп боклук който не може да претендира че е кутия от клас ФТ.

 14. 14 Сашо // 02.01.2019 в 11:26

  Може да се прочете в нета, че има професионалисти, които си правят сглобени рендеринг станции и други интересни неща. Повечето професионалисти обаче работят в големи фирми, където хардуера е марков с нужната гаранция от производител и не се занимават да сглобяват неща.

  Съгласен съм обаче, че от многосокетни конфигурации много рядко има реална нужда. При наличие на толкова много ядра в тредрипър и алтернативни, просто нуждата от много процесори дори на сървърния пазар е малка.
  Сериозните изчисления се правят от видео карти и специализиран хардуер.

 15. 15 Denislav Slavchev (acdc) // 02.01.2019 в 13:21

  @Никола, “една птичка пролет не прави”. Погледни си примерите към, които си дал линкове. Двата са на системи с процесори, които са спрени от производство преди 3 години, другият за обсъждане на кутии за двупроцесорни системи сглобени с чарколяк купен с як дискаунт или с инженерни семпли на Xeon. За какви профи работни станции изобщо става дума? Това си е чиста проба “чесане на крастата” на разни любители-ентусиасти (изпаднали дъна и процесори на добри цени), а те цифром и словом, едва ли надхвърлят един файтон народ. Винаги ги е имало и ще ги има тези потребители, защото и те си имат своето право на съществуване “под слънцето”. Но ако да речем за 5-10% от потенциалните клиенти на даден сегмент, определен продукт не им върши работа, в никакъв случай не означава, че продукта е калпав. Затова има и такова разнообразие от модели – както се казва, за всеки вклак си има пътници. Щом дадено нещо е произведено, значи е имало нужда от него – и на мен може да ми се вижда Gemini X с цената си от $900 за пълна кретения, но очевидно от cougar са си направили сметката и си имат контингент от потенциални купувачи и не мога да твърдя, че е боклук и пр, защото имало еди каква си друга кутия, която на мен ми върши много по-добра работа на по-ниска цена.
  Ей това искам да го разбереш – нещо, което не ти върши работа и не ти харесва, означава чисто и просто, че ти не му попадаш в таргет групата и няма произведен досега продукт, който да покрива 100% от вкусовете и нуждите на потребителите.

 16. 16 Orcinus // 05.01.2019 в 00:31

  Купих въпросната кутия. Предната ми беше един Chieftech Dragon, която бях купил преди години от acdc. Уникална е новата, а възможността да слагаш SSD-тата на прекрасни места допълва още повече ситуацията в полза на тази кутия. Да, не е хич евтина за подобна “изгъзица”, но потъваш в тишина. Красива, тежка, безшумна (има доста допълнително обезшумяващи материали в нея), ефективна…Единственият й недостатък е цената. Но там гроздето е кисело….

 17. 17 Никола // 07.01.2019 в 17:33

  @Orcinus Сега ти е кеф, но ако знаеш как се чистят тези шумоизолационни материали, лошо ще ти стане.
  Приготви си пари да си закупиш турбинна духалка, защото с друг инструмент трудн ще отстраниш прахта от тях.
  Да си ползваш кутията с здраве. Аз скоро ще стана собственик на Zofos Evo, именно заради двупроцесорното чудовище, Amd Epyc което ще си сглобявам за видео и аудио обработка. Реално в него ще имам 2 про карти на ATI и Epyc процесора. Всичко това гарнирано с 64 ГБ рам.

Коментари: