Обновената be quiet! Dark Base 900 Pro rev.2

Обновената be quiet! Dark Base 900 Pro rev.2

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 21.12.2018, 4,102 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Обновената Be quiet! Dark Base 900 Pro rev. 2
И така, нека сега да видим какви са подобренията при ревизия 2 на шасито.
На пръв поглед новата ревизия може лесно да се обърка с оригиналната Dark Base 900 Pro, даже ако не се вгледате във фините детайли, няма да ги различите. Не е пипано нищо по визуалния облик на кутията, който е направен така, че да омекоти големите размери на този мастодонт, като предлага заоблени и плавни преходи, които се възприемат по-добре от окото.


Размерите на практика са останали същите, с изключение на височината, която е символично с 1 mm повече за rev.2, което е заради по-високите и крака. Въпреки, че всичко изглежда еднакво, има все пак някакви малки промени.


Ако се вгледаме по-отблизо в контролния панел забелязваме, че единия USB 2 порт вече е заменен с USB 3.1 Gen 2 Type C. Светещият бутон Reset е заменен с бутона за управление на RGB LED подсветката. Тоест при Rev.2 е премахнат бутона Reset. При отваряне на вратата на лицевия панел, забелязваме същото оформление, с изключение на FAN контролера, на който слайдера визуално прилича на чистата Dark Base 900 (без страничен прозрачен панел ), където липсва бутона за превключване на RGB LED подсветката. Слайдера за управление на вентилаторите на кутията действа по същия начин – в крайнодясно положение е в автоматичен режим (вентилаторите се управляват от дънната платка), а ако го мръднете леко в ляво, влиза в ръчен режим, където посредством него ръчно задавате оборотите.
Прави впечатление, че страничния стъклен панел седи по-елегантно на кутията. Това се дължи на допълнително нанесените черни ивици в краищата му (отдолу и отгоре), където контактува с металния корпус и закрива технологичните отвори на шасито.
Промяна е претърпяло и самото закрепване на стъклото за шасито – вече се използват стандартни винтове, а не глухи гайки, които се завиват в шпилки стърчащи от кутията , както е при първата ревизия.
Отново при be quiet! Dark Base 900 Pro rev. 2 имаме същите три цветови опции (оранжево, черно и сребристо) за цвета на страничния контур на кутията.
Това са всички визуални промени по екстериора на rev.2. Сега нека да погледнем отвътре кутията, за да разберем какви са интериорните промени по нея.
Най-напред ще разгледаме тези, които касаят стандартните потребители и накрая тези, които ще се харесат на така наречените пауър потребители.

Още със свалянето на страничния стъклен панел забелязваме промени в долната част на кутията, където се монтира захранването. В rev.2 вече имаме наличен кожух-тунел, който отделя целия долен обем от останалата част на кутията.

Върху самия тунел има декоративни пластмасови капачки, които, като ги махнете, може да монтирате вентилатори или нещо друго. Добрата новина за собствениците на първата ревизия (такива като мен) е, че този тунел е съвместим с нея и се предлага като опция за около 65 лв. Другото подобрение е свързано с правоъгълните отвори, които остават след махане на касетите за дискове. За тях вече има пластмасови капачки, които ги покриват. Тези промени помагат в случая да се подобри външния вид, но има и функционални подобрения.

Когато погледнем комбинирания FAN и RGB LED контролер, забелязваме, че е претърпял промяна и е налична нова негова ревизия. Той вече има възможност да управлява до осем вентилатора и позволява RGB LED лентите на кутията да се управляват от външен контролер, като например този, вграден в дънните платки. По този начин може вече да се синхронизира RGB LED осветлението на шасито с това на дънната платка, нещо, което отдавна чакаха модърите.

Като цяло Dark Base Pro 900 Rev 2 запазва върховото качество на изработка на първата ревизия, както и цялата и функционалност. Тя също пристига с монтирани три 140 mm вентилатори SilentWings 3, които са много тихи и ефективни.Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Концепцията на Dark Base Pro 900
 3. Спецификации
 4. Обновлението
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , ,17 коментара

 1. 1 Никола // 21.12.2018 в 18:03

  Заключние с парите за този прехвален боклук се закупува Raijintek Zofos Evo, коятое огромна може да побере всичко, включително двупроцесорно дъно с повече от 2 водни радиатора и помпи. BeQiet = Bullshit.

 2. 2 fhfgh // 22.12.2018 в 16:01

  Би ли заменил HAF 932 или HAF X за тази, ако ползваш топ въздушно?

 3. 3 Кольо // 26.12.2018 в 18:58

  Скъп Прехвален Боклук. Не струва парите за които се предлага.

 4. 4 Denislav Slavchev (acdc) // 27.12.2018 в 10:21

  @Никола
  Това, че на теб ти харесва повече Raijintek Zofos Evo, ОК. Това обаче не прави останалите по-лоши – затова има толкова производители и модели на пазара, защото има различни потребители с различни вкусове. Иначе по второто ти твърдение – с този неразглобяем тунел събира точно колкото и bequiet. ;)

 5. 5 Никола // 28.12.2018 в 11:21

  @Denislav Slavchev не е нормално нещо само заради марката да струва 500+ лв и да предлага ограничена функционалност, на фона на продукти предлагани от други производители, които с нищо не отстъпват като качество на изработка. Това прави по скъпия и по малко предплагащ продукт в моите очи боклук.

 6. 6 Denislav Slavchev (acdc) // 28.12.2018 в 12:57

  @ Никола, не разбирам за каква “ограничена функционалност говориш”? Ако става въпрос за функционалност тя пртевъзхожда цитираната от теб кутия, най-вече с пълната си модулност която предлага (при Raijintek Zofos Evo липсва такава), безжичен модул функция за зареждане на смартфони Qi, наличие на FAN контролер. Да не говорим, че фабрично идва с инсталилирани 3 броя не 120mm, а 140mm Silent Wings 3 перки, които са бруталнo тихи и ефективни (реално не отстъпват на Noctua).
  Вярно, че цената е висока и със сигурност се плаща принадена стойност за марката, но не чак толкова, колкото ти се струва на пръв поглед. Всички тези по-горе изброени неща също струват пари и се добавят към себестойността и. Не искам да влизам в някакви безсмислени спорове и да се опитвам да ти доказвам, че примерно BQ е по-добра, защото и Raijintek Zofos Evo изглежда да е много готина кутия и много ми харесва, но не мога да приема, когато някакъв продукт започва да се отхвърля заради доводи от типа “гроздето е кисело, защото е на високо”. Факт е, че по нета има множество демонстрации на водни билдове изградени с BQ, което показва, че очевидно не е боклук и е доста популярна.

 7. 7 Никола // 29.12.2018 в 13:01

  @Denislav Slavchev с какво я превъзхожда? С само със една вадеща се тава за дъно ли? Или с по голям брой разширителни слове или със това че не може да събере 15.5 инчово дъно за 2 процесора? Или може би с цената си от 500+ лв? Zofos е достаъчно модулна. Единствен по сериозен недостатък е невъзможността да се вади тавата за дъното. Модули за зареждане на телефони както и всякакви побони педерастии не са присъщи за компютърни кутии. Това са разни глезотийки за префърцурени парвенюта и нищо повече. Броя на вентилаторите не е от значение нито големината им – важен е потока който произвеждат.
  Отвърля се заради това че нито Cooler Master нито Thermaltake нито BQ се съобразяват с нуждите на потребители ползващи двупроцесорни конфигуриации с 15 инчови дъна.
  Има геймъри и Worstation билдъри които предпочитат конфигурация с 2 процесора. Такива които строят конфигурации с 2 процесора ще се огледат за добра за целта кутия – и като се огледат внимателно ще видят че фирмите предлатащи са LianLi, Raijintek, SivlerstoneTech и като се тегли чертата ще се разбре че не е нужно да се торба с пари за да изпълнява функциите си. Същото важи и за BQ. Toва искам да кажа. Тази кутия на която се прави толкова прехвалена релама реално не струва повече от 300 лв. Един Phanteks в клас до 400 лв ще предложи същата че и дори по голяма функционалност и модулност от BQ.

 8. 8 Никола // 29.12.2018 в 13:01

  Очевидно показва че билдовете са изградени като платена реклама и нищо повече.

 9. 9 Denislav Slavchev (acdc) // 29.12.2018 в 17:51

  Ооо да, сигурно са платени.
  Никола, някой може да иска и флопи да монтира и понеже няма къде да го сложи, със сигурност ще е голям “недостатък”. След няколко дена влизаме в 2019 г. и не знам за какви двупроцесорни дъна при съвременните десктоп системи говориш? При наличие на процесори с толкова много ядра, на никой ентусиаст не са му необходими двупроцесорни системи. Това вече е отживелица, подобно на видеокартите с по две GPU-а. BQ е кутия съобразена с всички съвременни настолни платформи, а там такива дъна няма. Все пак не живеем още в далечната 2012 г., когато бяха пуснати последните двупроцесорни десктоп дъна, така, че недоумявам защо си ги написал всички тези неща за тях. Ако е само да се събира от девет дерета вода, за да си доказваш тезата, това е друга бира, но не е издържан аргумент за недостатък. Гледам, че си намесил и други марки кутии, но ти имаш ли си на представа колко например струва Lian Li V3000 или Silverstone TJ11 ?!

  P.S. Чета, че споменаваш и работните станции и по този повод ще ти кажа само, че сървъри и работни станции не се сглобяват в десктоп кутии, така че това не е релевантно.

 10. 10 Никола // 30.12.2018 в 12:20

  Съвременнните декстоп платформи само до гейминг ли опират?
  Хората ползващи машини с 2 Ксеона 2 Опертона или 2 Епика да не би случайно да са динозаври? Как за какви. Има хора ползващи десктоп системите за аудио и видео обработка – желаещи да инсталират лицензирано копие на Мак ОС на хардуер съобразен и подбран за целта, а не непремнно на Ейпълски хардуер? Явно е че BQ не е насочена към този сегменет потребили а те не са никак малко.
  Виждал съм не малко работни станци сглобени в Corsair 780T както и в кутии на Phanteks но всичко при слобяването на подобна станция в компромисна кутия опира до поне 10% при наставянето на компонентите и кейбъл мениджмънта. Освен това в такива случаи се прави компромис с въздушния поток кйото преминава през тези кутии. За мен това е по не релеватно.

 11. 11 Никола // 30.12.2018 в 17:12

  @Denislav Slavchev
  Хората които се занимават с аудио и видео обработка имат нужда от двупроцесорни конфигурации. Има хора които си подбират хардуер, който да е максимално съвместим с Мак ОС – те да не би случайно да са луди че искат да подкарат ОС Х на хадуер различен от този на ябълките?
  За тези хора парите които ще се дадът за кутия като Silverstone & Lian Li. са равни на парите за професионална звукарска карта или за студийни монитори.
  Не се сглобявали работни и сървъврни станции в такива кутии да бе – добре. Я се огледай внимателно в интернет и ще видиш че има сглобени такива в Corsair 780T както и в Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass, кутии които могат да бъдат закупени за доста по малко от супер прехвалените Silverstone & Lian Li. Въпроса тук стои че ако човек се огледа внимателно за малко пари може да си закупи огромен Zalman или Rajintek. И че се прави платена реклама на скъпо струващи боклуци. Нито охладителите на BQ стават за каквото и да е, нито водните блокове нито захранванията, нито каквото и да е тяхно. За мен лично има само една марка въздушни охладители и това е Prolimatech,. Да се наливат пари само защото някой е набедил тези скапаняци за премиум марка е кощунство.

 12. 12 Denislav Slavchev (acdc) // 30.12.2018 в 23:14

  Гледам, че сега си захапал сървърния хардуер и затова ще го кажа по друг начин. Профи работни станции и сървъри не се сглобяват в ATX кутии, особено пък приличащи на “витрина” на китайски магазин с фасада на коледна елха. Поне не съм видял един професионалист с подобна система – да не говорим, че не съм видял такъв с някаква “самоделка” (предполагам е запазена територия за БГ, Албания, рашън и разните други изпаднали държавици), а се използват маркови машини.

  Весели празници!

 13. 13 Никола // 02.01.2019 в 09:01

  @Denislav Slavchev Това че не си видял не значи че няма такива. Разгледай внимателно Гугъл и ще видиш че си в огромна грешка.
  https://imgur.com/gallery/AJ70j
  https://ca.pcpartpicker.com/b/fYjcCJ
  https://forum.level1techs.com/t/dual-xeon-workstation-advice-cpus-motherboard/114724/20

  Поздрави и ЧНГ.
  Както казах BeQuiet за тези цели е Нерелевантна – от където следва че в моите очи е прехвален скъп боклук който не може да претендира че е кутия от клас ФТ.

 14. 14 Сашо // 02.01.2019 в 11:26

  Може да се прочете в нета, че има професионалисти, които си правят сглобени рендеринг станции и други интересни неща. Повечето професионалисти обаче работят в големи фирми, където хардуера е марков с нужната гаранция от производител и не се занимават да сглобяват неща.

  Съгласен съм обаче, че от многосокетни конфигурации много рядко има реална нужда. При наличие на толкова много ядра в тредрипър и алтернативни, просто нуждата от много процесори дори на сървърния пазар е малка.
  Сериозните изчисления се правят от видео карти и специализиран хардуер.

 15. 15 Denislav Slavchev (acdc) // 02.01.2019 в 13:21

  @Никола, “една птичка пролет не прави”. Погледни си примерите към, които си дал линкове. Двата са на системи с процесори, които са спрени от производство преди 3 години, другият за обсъждане на кутии за двупроцесорни системи сглобени с чарколяк купен с як дискаунт или с инженерни семпли на Xeon. За какви профи работни станции изобщо става дума? Това си е чиста проба “чесане на крастата” на разни любители-ентусиасти (изпаднали дъна и процесори на добри цени), а те цифром и словом, едва ли надхвърлят един файтон народ. Винаги ги е имало и ще ги има тези потребители, защото и те си имат своето право на съществуване “под слънцето”. Но ако да речем за 5-10% от потенциалните клиенти на даден сегмент, определен продукт не им върши работа, в никакъв случай не означава, че продукта е калпав. Затова има и такова разнообразие от модели – както се казва, за всеки вклак си има пътници. Щом дадено нещо е произведено, значи е имало нужда от него – и на мен може да ми се вижда Gemini X с цената си от $900 за пълна кретения, но очевидно от cougar са си направили сметката и си имат контингент от потенциални купувачи и не мога да твърдя, че е боклук и пр, защото имало еди каква си друга кутия, която на мен ми върши много по-добра работа на по-ниска цена.
  Ей това искам да го разбереш – нещо, което не ти върши работа и не ти харесва, означава чисто и просто, че ти не му попадаш в таргет групата и няма произведен досега продукт, който да покрива 100% от вкусовете и нуждите на потребителите.

 16. 16 Orcinus // 05.01.2019 в 00:31

  Купих въпросната кутия. Предната ми беше един Chieftech Dragon, която бях купил преди години от acdc. Уникална е новата, а възможността да слагаш SSD-тата на прекрасни места допълва още повече ситуацията в полза на тази кутия. Да, не е хич евтина за подобна “изгъзица”, но потъваш в тишина. Красива, тежка, безшумна (има доста допълнително обезшумяващи материали в нея), ефективна…Единственият й недостатък е цената. Но там гроздето е кисело….

 17. 17 Никола // 07.01.2019 в 17:33

  @Orcinus Сега ти е кеф, но ако знаеш как се чистят тези шумоизолационни материали, лошо ще ти стане.
  Приготви си пари да си закупиш турбинна духалка, защото с друг инструмент трудн ще отстраниш прахта от тях.
  Да си ползваш кутията с здраве. Аз скоро ще стана собственик на Zofos Evo, именно заради двупроцесорното чудовище, Amd Epyc което ще си сглобявам за видео и аудио обработка. Реално в него ще имам 2 про карти на ATI и Epyc процесора. Всичко това гарнирано с 64 ГБ рам.