Обновената be quiet! Dark Base 900 Pro rev.2

Обновената be quiet! Dark Base 900 Pro rev.2

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 21.12.2018, 4,103 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Като горд собственик на първата ревизия шаси Dark Base 900 Pro определено мога да кажа, че това е доста интересно и същевременно спорно шаси. От една страна be quiet! са наблегнали на оптичния дизайн така, че кутията да изглежда изискано и да оправдава високата си цена. Използван е алуминий за предната врата и горния панел, има налично безконтактно зарядно устройство за смартфони, както и огромно опушено темперирано прозрачно стъкло за страничен панел. Кутията е модулна, така, че можете да се обърне и от дясната страна да се монтира дънната платка. Освен това тавата за дънната платка може да слезе и по-ниско от стандартната инсталация, което позволява безпроблемно монтиране на AIO водно охлаждане (и не само такова) на горния панел. Обръщането на инсталацията на кутията отдясно е подходящо, когато сте решили да изграждате собствен воден сетъп и не искате да използвате AIO водно охлаждане, тъй като ви предоставя повече място за това. Без съмнение, в този звяр бихте могли да инсталирате няколко доста големи радиатори.
Разбира се, от be quiet! не са забравили и за основната си мисия – нисък шум. Панелите на Dark Base 900 Pro са със залепена за тях шумоизолация. Също така в кутията са налични прахови филтри за долния и предния панел, има вграден комбиниран контролер за управление на вентилатори и RGB LED лентите ( в комплекта към кутията пристигат две RGB LED ленти), които по ваше желание можете да поставите на подходящо за вас място. За жалост обаче, няма опция да управлявате RGB контролера външно, например да синхронизирате светено с това на дънната платка.
Независимо от всички тези безспорни положителни качества, Dark Base 900 Pro има и някои противоречиви страни. Най-забелязващите са, че се използват много неефективно големите габаритни размери на кутията. Това е цената, която са платили be quiet! за визията, която са искали да постигнат. Всъщност външно кутията е значително по-голяма, отколкото вътрешно. Това е така, защото при нея се използва малко по-различна концепция от масовата стандартна.

Вентилацията на горния, долния и предния панел на кутията се осъществява странично, през декоративна мрежа. Това например увеличава височината на кутията с едни примерно 70-80 mm, което обаче не разширява вътрешния обем. Именно поради тази причина, при стандартна инсталация на кутията (както пристига заводски), на горния панел не можете да монтирате AIO водно охлаждане, тъй като вентилаторите покриват част от дънната платка (радиаторите на VRM регулатора) и има вероятност даже и да не могат да се монтират. Тук обаче идва на помощ модулността на Dark Base 900 Pro, която позволява цялата тава с дънната платка да слезе по-надолу, като по този начин може да се инсталира без проблем малък или среден по дебелина воден радиатор.
При обръщане на инсталацията на кутията (десен монтаж на платката), в горната част на кутията попада зоната с терминалите на дънната платка и част от PCIe слотовете и ако сте само с една VGA карта, това позволява да монтирате доста дебел радиатор. Но в някои случай, при дънни платки с изнесен там USB 3 терминал (за лицевия панел на кутията) и по-дебел радиатор може да имате сериозен проблем, даже и при този, десен начин на монтаж. Най-безпроблемното място за монтиране на дебел троен воден радиатор е на предната страна. Мястото позволява да се монтира 360 mm воден радиатор с дебелина 60mm, но ако решите да правите пуш-пул система, тогава вече може да възникнат затруднение с намирането на достатъчно място за резервоара и водната помпа (много зависи каква помпа и резервоар се използват). Въпреки, че официално основно не се акцентира върху това, трябва да знаете, че Dark Base 900 Pro е проектирана изцяло с приоритет за използването с водни охлаждания. За това говори и вече споменатия използван начин на вентилация, който не е особено оптимизиран за естествена конвекция, което няма някакво значение, когато става въпрос за принудително активно охлаждане, каквото се използва за охлаждане на водните радиатори.
Един от недостатъците на първата ревизия Dark Base 900 Pro е, че след като премахнете излишните касети в предната страна, предназначени за дисковете, остават открити правоъгълни отвори в задната тава на шасито, което не е особено естетически издържано, тъй като се вижда голяма част от кабелите между нея и задния страничен панел – особено дразнещо е, ако имате кабели с различен от черния цвят. И тъй като стана въпрос за кабели и кабелен мениджмънт, е много странно, че кутия с доста сериозна дебелина, предлага ограничена дистанция между десния панел и задната тава, което не прави работата по аранжиране на кабелите най-приятното и лесно занимание.
Другият по-набиващ се в очите недостатък, при използване на стандартна конфигурация на кутията е липсата в долната и част на така желаният кожух-тунел (покриващ захранването и стигащ до предния панел), който придава много изчистен вид на инсталацията и който се среща в някои кутии от по-нисък клас. Целта му е да скрива цялата натурия от кабелите на захранването и контролния панел, като същевременно осигурява и допълнително място за монтиране на различни неща, като например SSD устройства или вентилатори.
При Dark Base 900 Pro от be quiet! въвеждат един доста странен, но уникален начин на монтиране на захранването в долната част на кутията, което е доста спорно дали е удачно или неудачно решение, но според моето скромно мение по-скоро се доближава до второто – от една страна захранването седи на гумени тампони, позволява да се придвижва по-напред в кутията, което в някои случаи може да е от полза, но пък от друга, допълнително „изяжда” вътрешно пространство, усложнява процеса на монтаж и свежда до доста малки размери отвора за засмукване на свеж въздух от вентилатора на захранването.
По-дребните недостатъци на първата ревизия Dark Base 900 Pro са, че на страничния стъклен панел липсва черна маска в частта, която ляга на шасито, като по този начин, когато е включена подсветката, в тези зони се виждат всички монтажни и технологични отвори и това не е особено естетически издържано. Другият по-съществен недостатък е на лицевия панел. За да запазят по-широка съвместимост от bequiet! са оставили два 5,25-инчови гнезда за монтиране на външни устройства, които са в най-горната част на кутията. Проблемът възниква, когато решите да монтирате трети опционален челен вентилатор (120 mm), защото не е предвидено да го покрива праховия филтър. Същото се отнася и при монтиране на троен воден радиатор или AIO.
При използване обаче на конвенционално въздушно охлаждане, едва ли ще се сблъскате с голяма част от гореспоменатите проблеми, но в такъв случай Dark Base 900 Pro едва ли е най-подходящата кутия за целта.Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Концепцията на Dark Base Pro 900
 3. Спецификации
 4. Обновлението
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , ,17 коментара

 1. 1 Никола // 21.12.2018 в 18:03

  Заключние с парите за този прехвален боклук се закупува Raijintek Zofos Evo, коятое огромна може да побере всичко, включително двупроцесорно дъно с повече от 2 водни радиатора и помпи. BeQiet = Bullshit.

 2. 2 fhfgh // 22.12.2018 в 16:01

  Би ли заменил HAF 932 или HAF X за тази, ако ползваш топ въздушно?

 3. 3 Кольо // 26.12.2018 в 18:58

  Скъп Прехвален Боклук. Не струва парите за които се предлага.

 4. 4 Denislav Slavchev (acdc) // 27.12.2018 в 10:21

  @Никола
  Това, че на теб ти харесва повече Raijintek Zofos Evo, ОК. Това обаче не прави останалите по-лоши – затова има толкова производители и модели на пазара, защото има различни потребители с различни вкусове. Иначе по второто ти твърдение – с този неразглобяем тунел събира точно колкото и bequiet. ;)

 5. 5 Никола // 28.12.2018 в 11:21

  @Denislav Slavchev не е нормално нещо само заради марката да струва 500+ лв и да предлага ограничена функционалност, на фона на продукти предлагани от други производители, които с нищо не отстъпват като качество на изработка. Това прави по скъпия и по малко предплагащ продукт в моите очи боклук.

 6. 6 Denislav Slavchev (acdc) // 28.12.2018 в 12:57

  @ Никола, не разбирам за каква “ограничена функционалност говориш”? Ако става въпрос за функционалност тя пртевъзхожда цитираната от теб кутия, най-вече с пълната си модулност която предлага (при Raijintek Zofos Evo липсва такава), безжичен модул функция за зареждане на смартфони Qi, наличие на FAN контролер. Да не говорим, че фабрично идва с инсталилирани 3 броя не 120mm, а 140mm Silent Wings 3 перки, които са бруталнo тихи и ефективни (реално не отстъпват на Noctua).
  Вярно, че цената е висока и със сигурност се плаща принадена стойност за марката, но не чак толкова, колкото ти се струва на пръв поглед. Всички тези по-горе изброени неща също струват пари и се добавят към себестойността и. Не искам да влизам в някакви безсмислени спорове и да се опитвам да ти доказвам, че примерно BQ е по-добра, защото и Raijintek Zofos Evo изглежда да е много готина кутия и много ми харесва, но не мога да приема, когато някакъв продукт започва да се отхвърля заради доводи от типа “гроздето е кисело, защото е на високо”. Факт е, че по нета има множество демонстрации на водни билдове изградени с BQ, което показва, че очевидно не е боклук и е доста популярна.

 7. 7 Никола // 29.12.2018 в 13:01

  @Denislav Slavchev с какво я превъзхожда? С само със една вадеща се тава за дъно ли? Или с по голям брой разширителни слове или със това че не може да събере 15.5 инчово дъно за 2 процесора? Или може би с цената си от 500+ лв? Zofos е достаъчно модулна. Единствен по сериозен недостатък е невъзможността да се вади тавата за дъното. Модули за зареждане на телефони както и всякакви побони педерастии не са присъщи за компютърни кутии. Това са разни глезотийки за префърцурени парвенюта и нищо повече. Броя на вентилаторите не е от значение нито големината им – важен е потока който произвеждат.
  Отвърля се заради това че нито Cooler Master нито Thermaltake нито BQ се съобразяват с нуждите на потребители ползващи двупроцесорни конфигуриации с 15 инчови дъна.
  Има геймъри и Worstation билдъри които предпочитат конфигурация с 2 процесора. Такива които строят конфигурации с 2 процесора ще се огледат за добра за целта кутия – и като се огледат внимателно ще видят че фирмите предлатащи са LianLi, Raijintek, SivlerstoneTech и като се тегли чертата ще се разбре че не е нужно да се торба с пари за да изпълнява функциите си. Същото важи и за BQ. Toва искам да кажа. Тази кутия на която се прави толкова прехвалена релама реално не струва повече от 300 лв. Един Phanteks в клас до 400 лв ще предложи същата че и дори по голяма функционалност и модулност от BQ.

 8. 8 Никола // 29.12.2018 в 13:01

  Очевидно показва че билдовете са изградени като платена реклама и нищо повече.

 9. 9 Denislav Slavchev (acdc) // 29.12.2018 в 17:51

  Ооо да, сигурно са платени.
  Никола, някой може да иска и флопи да монтира и понеже няма къде да го сложи, със сигурност ще е голям “недостатък”. След няколко дена влизаме в 2019 г. и не знам за какви двупроцесорни дъна при съвременните десктоп системи говориш? При наличие на процесори с толкова много ядра, на никой ентусиаст не са му необходими двупроцесорни системи. Това вече е отживелица, подобно на видеокартите с по две GPU-а. BQ е кутия съобразена с всички съвременни настолни платформи, а там такива дъна няма. Все пак не живеем още в далечната 2012 г., когато бяха пуснати последните двупроцесорни десктоп дъна, така, че недоумявам защо си ги написал всички тези неща за тях. Ако е само да се събира от девет дерета вода, за да си доказваш тезата, това е друга бира, но не е издържан аргумент за недостатък. Гледам, че си намесил и други марки кутии, но ти имаш ли си на представа колко например струва Lian Li V3000 или Silverstone TJ11 ?!

  P.S. Чета, че споменаваш и работните станции и по този повод ще ти кажа само, че сървъри и работни станции не се сглобяват в десктоп кутии, така че това не е релевантно.

 10. 10 Никола // 30.12.2018 в 12:20

  Съвременнните декстоп платформи само до гейминг ли опират?
  Хората ползващи машини с 2 Ксеона 2 Опертона или 2 Епика да не би случайно да са динозаври? Как за какви. Има хора ползващи десктоп системите за аудио и видео обработка – желаещи да инсталират лицензирано копие на Мак ОС на хардуер съобразен и подбран за целта, а не непремнно на Ейпълски хардуер? Явно е че BQ не е насочена към този сегменет потребили а те не са никак малко.
  Виждал съм не малко работни станци сглобени в Corsair 780T както и в кутии на Phanteks но всичко при слобяването на подобна станция в компромисна кутия опира до поне 10% при наставянето на компонентите и кейбъл мениджмънта. Освен това в такива случаи се прави компромис с въздушния поток кйото преминава през тези кутии. За мен това е по не релеватно.

 11. 11 Никола // 30.12.2018 в 17:12

  @Denislav Slavchev
  Хората които се занимават с аудио и видео обработка имат нужда от двупроцесорни конфигурации. Има хора които си подбират хардуер, който да е максимално съвместим с Мак ОС – те да не би случайно да са луди че искат да подкарат ОС Х на хадуер различен от този на ябълките?
  За тези хора парите които ще се дадът за кутия като Silverstone & Lian Li. са равни на парите за професионална звукарска карта или за студийни монитори.
  Не се сглобявали работни и сървъврни станции в такива кутии да бе – добре. Я се огледай внимателно в интернет и ще видиш че има сглобени такива в Corsair 780T както и в Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass, кутии които могат да бъдат закупени за доста по малко от супер прехвалените Silverstone & Lian Li. Въпроса тук стои че ако човек се огледа внимателно за малко пари може да си закупи огромен Zalman или Rajintek. И че се прави платена реклама на скъпо струващи боклуци. Нито охладителите на BQ стават за каквото и да е, нито водните блокове нито захранванията, нито каквото и да е тяхно. За мен лично има само една марка въздушни охладители и това е Prolimatech,. Да се наливат пари само защото някой е набедил тези скапаняци за премиум марка е кощунство.

 12. 12 Denislav Slavchev (acdc) // 30.12.2018 в 23:14

  Гледам, че сега си захапал сървърния хардуер и затова ще го кажа по друг начин. Профи работни станции и сървъри не се сглобяват в ATX кутии, особено пък приличащи на “витрина” на китайски магазин с фасада на коледна елха. Поне не съм видял един професионалист с подобна система – да не говорим, че не съм видял такъв с някаква “самоделка” (предполагам е запазена територия за БГ, Албания, рашън и разните други изпаднали държавици), а се използват маркови машини.

  Весели празници!

 13. 13 Никола // 02.01.2019 в 09:01

  @Denislav Slavchev Това че не си видял не значи че няма такива. Разгледай внимателно Гугъл и ще видиш че си в огромна грешка.
  https://imgur.com/gallery/AJ70j
  https://ca.pcpartpicker.com/b/fYjcCJ
  https://forum.level1techs.com/t/dual-xeon-workstation-advice-cpus-motherboard/114724/20

  Поздрави и ЧНГ.
  Както казах BeQuiet за тези цели е Нерелевантна – от където следва че в моите очи е прехвален скъп боклук който не може да претендира че е кутия от клас ФТ.

 14. 14 Сашо // 02.01.2019 в 11:26

  Може да се прочете в нета, че има професионалисти, които си правят сглобени рендеринг станции и други интересни неща. Повечето професионалисти обаче работят в големи фирми, където хардуера е марков с нужната гаранция от производител и не се занимават да сглобяват неща.

  Съгласен съм обаче, че от многосокетни конфигурации много рядко има реална нужда. При наличие на толкова много ядра в тредрипър и алтернативни, просто нуждата от много процесори дори на сървърния пазар е малка.
  Сериозните изчисления се правят от видео карти и специализиран хардуер.

 15. 15 Denislav Slavchev (acdc) // 02.01.2019 в 13:21

  @Никола, “една птичка пролет не прави”. Погледни си примерите към, които си дал линкове. Двата са на системи с процесори, които са спрени от производство преди 3 години, другият за обсъждане на кутии за двупроцесорни системи сглобени с чарколяк купен с як дискаунт или с инженерни семпли на Xeon. За какви профи работни станции изобщо става дума? Това си е чиста проба “чесане на крастата” на разни любители-ентусиасти (изпаднали дъна и процесори на добри цени), а те цифром и словом, едва ли надхвърлят един файтон народ. Винаги ги е имало и ще ги има тези потребители, защото и те си имат своето право на съществуване “под слънцето”. Но ако да речем за 5-10% от потенциалните клиенти на даден сегмент, определен продукт не им върши работа, в никакъв случай не означава, че продукта е калпав. Затова има и такова разнообразие от модели – както се казва, за всеки вклак си има пътници. Щом дадено нещо е произведено, значи е имало нужда от него – и на мен може да ми се вижда Gemini X с цената си от $900 за пълна кретения, но очевидно от cougar са си направили сметката и си имат контингент от потенциални купувачи и не мога да твърдя, че е боклук и пр, защото имало еди каква си друга кутия, която на мен ми върши много по-добра работа на по-ниска цена.
  Ей това искам да го разбереш – нещо, което не ти върши работа и не ти харесва, означава чисто и просто, че ти не му попадаш в таргет групата и няма произведен досега продукт, който да покрива 100% от вкусовете и нуждите на потребителите.

 16. 16 Orcinus // 05.01.2019 в 00:31

  Купих въпросната кутия. Предната ми беше един Chieftech Dragon, която бях купил преди години от acdc. Уникална е новата, а възможността да слагаш SSD-тата на прекрасни места допълва още повече ситуацията в полза на тази кутия. Да, не е хич евтина за подобна “изгъзица”, но потъваш в тишина. Красива, тежка, безшумна (има доста допълнително обезшумяващи материали в нея), ефективна…Единственият й недостатък е цената. Но там гроздето е кисело….

 17. 17 Никола // 07.01.2019 в 17:33

  @Orcinus Сега ти е кеф, но ако знаеш как се чистят тези шумоизолационни материали, лошо ще ти стане.
  Приготви си пари да си закупиш турбинна духалка, защото с друг инструмент трудн ще отстраниш прахта от тях.
  Да си ползваш кутията с здраве. Аз скоро ще стана собственик на Zofos Evo, именно заради двупроцесорното чудовище, Amd Epyc което ще си сглобявам за видео и аудио обработка. Реално в него ще имам 2 про карти на ATI и Epyc процесора. Всичко това гарнирано с 64 ГБ рам.