Компактно, но сериозно геймърско оръжие от Acer: Predator Triton 500

Компактно, но сериозно геймърско оръжие от Acer: Predator Triton 500

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 31.05.2019, 5,400 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7


Клавиатура
Клавиатурата на Acer Predator Triton 500 е с “островен” тип бутони (chicklets) бутони, които странично са оцветени в бяло и могат лесно да бъдат идентифицирани, дори без осветление.

 

 

Клавиатурата обаче не е пълноценна, тоест липсва цифров блок, независимо, че това е 15-инчов лаптоп. Все пак в контекста на геймърски лаптоп, е трудно да се каже дали това е недостатък и в повечето случаи е въпрос на лично предпочитание. Също така има някои изменения на функциите на клавишите от традиционните практики, като например бутоните от най-десния вертикален ред. Те се използват за мултимедийни функции, вместо за навигационни. Там също е разположен и бутон с логото на Predator, посредством, който се стартира фирмения софтуер PredatorSense, който по същество ви предоставя пълен контрол над системата, включително и овърклок.

 

 

Като най-сериозен недостатък на клавиатурата обаче се сочи интегрирането в нея на бутона за включване/изключване (най-горе в най-дясната колона бутони). Критиците на това решение излагат аргумент, че при гейминг може по погрешка да натиснете Power бутона. Нашата практика показа, че това не е точно така.  Даже и да го натиснете по грешка, просто нищо не се случва.

 

 

За да се задейства бутона е необходимо да го задържите поне 3 секунди, след което изскача меню, което ви пита какво искате да направите – да изключите дисплея или лаптопа, да го рестартирате или да го вкарате в спящ режим. Ако го задържите над 6 секунди, тогава лаптопа директно се изключва без никакво предупреждение.

 

 

Клавиатурата разполага с 3 – зонова RGB-подсветка (но без възможност за присвояване на различен цвят на всеки бутон), която може да се управлява, чрез съответната секция на софтуера PredatorSense.

 

 

Типичните геймърски бутони (“WAЅD” и „стрелките“) ca отделени, като страничния им контур е оцветен в светло син цвят. Също така те имат и повишен работен ресурс. Над клавиатурата (между нея и дисплея) се намира панел с множество микро отвори за по-добро охлаждане. Над клавиатурата (от лявата страна) ще откриете и бутон обозначен като Turbo, който по същество овърклоква системата.

Тъчпад

 

Тъчпада на Acer Predator Triton 500 е напълно конвенционален мултитъч модел с матова повърхност. Гладката “сатенена” повърхност осигурява отлични плъзгащи характеристики. Няма никакви забележки към работата и към точността му. Предлага мултитъч функционалност, като особено удобно е да се увеличават или намаляват снимки със събиране или разширяване на два пръста. Размерът му е около 106 x 66 mm.

Дисплей

 

Подобно на повечето конкурентни играчи, Triton 500 е оборудван с Full HD IPS дисплей 144 Hz. Това комбинирано с технологията NVIDIA G-Sync, осигурява изключително плавно изображение. Дисплеят използва матрица B156HAN08.2 на AU Optronics, която осигурява отлично изображение.

 

 

Максималното ниво на яркостта  e  351 cd/m2 (351 lx) и е достатъчно, за да може да се осигури достатъчна четимост на открито.  Също толкова добър като стойност  е резултата и на минималната яркост от 2.9  cd/m2 (2,9 lx). Както се вижда точността на цветовете на дисплея варира около средата на полето. Синият оттенък преобладава, но може да бъде премахнат чрез калибриране или чрез използване на  ICC файл.

Голям плюс на дисплея е и пълната липса на трептене вследствие на широчинно импулсната модулация (PWM) на LED подсветката, което осигурява безвредна работа за потребителя. За намаляване на яркостта, някои дисплеи използват PWM модулация, тоест включват и изключват светлината в бърза последователност. В идеалния случай тази честота трябва да бъде неоткриваема за човешкото око. Ако честотата е твърде ниска, потребителите с чувствителни очи могат да изпитат напрежение, главоболие или дори да забелязват, напълно трептенето, а в някои случаи предизвикват и припадъци на болни от епилепсия.
Както е характерно за IPS панелите, при тях стабилността на ъглите на видимост е доста добра, така че седенето под ъгъл пред дисплея няма да представлява проблем. Времето за реакция на матрицата е 3 ms и също няма основание за оплакване.

Интерфейси и комуникации
Acer е оборудвал Triton 500 с почти всички интерфейси, които бихме искали да видим в модерен геймърски лаптоп. Той разполага с три класически порта USB-3.0 (Type-A) и един модерен порт Thunderbolt 3/USB Type-C. Въпреки малката си дебелина от 18 mm, този 15″ лаптоп предлага и RJ45 LAN порт. За свързване към външни дисплеи са предвидени HDMI порт и мини DisplayPort. В допълнение са налични и два аналогови аудио порта за свързване на слушалки и микрофон, както и стандартна Kensington ключалка. Единственото, което липсва на Triton 500 e четец на карти.
Позиционирането на портовете обаче не може да се каже, че е най-перфектното, тъй като повечето от тях са разположени странично в предната половина на корпуса. Това може да създаде известни проблеми при работа с външна мишка. От друга страна обаче, няма как да се позиционират отзад или в задната половина, защото там е разположена охлаждащата система, за която ще стане дума малко по-надолу.

 

От лявата страна се намират LAN, USB-A, HDMI портовете, както и аудио жаковете, а от дясната – портовете Thunderbolt 3/USB Type C, Mini DisplayPort, 2x USB-A и Kensington ключалката.
Като всеки мобилен геймърски компютър, Acer Triton 500 предлага и сериозна Ethernet и безжична мрежова комуникация. Използван е Killer E3500 2.5 Gigabit Ethernet контролер и Killer Wireless-AC 1550i безжичен контролер, които се управляват от софтуера Killer Control Center 2.0. Поддържа се и Bluetooth 5.0.

Новият Killer AC Wi-Fi контролер се справя отлично с безжичната връзка, като при нашия тест Acer Predator Triton 500 постигна скорост на трансфер на данни от почти 670 Mb/s при пряка видимост от около два метра разстояние от рутера TP-Link Archer AC5400, което е много добър резултат.

Поглед под “капака” на Triton 500
Acer Predator Triton 500 следва модерната концепция при лаптопите за вградена батерия, която само в сервиз може да бъде заменена. За да получите достъп до вътрешността на лаптопа, ще трябва да развиете десетина винта тип Torx от долната страна на лаптопа и да премахнете долния метален панел.

 

 

Докато развивахме винтовете, нашето любопитство прикова един почти невидим кръгъл отвор в долния панел, който беше обозначен с изображение на демонтираща се батерия. След кратка справка с ръководството се разбра, че това е бутон Reset, който всъщност симулира свалянето и после пак поставянето на захранващата батерия.

 

 

След като отстраните капака, пред вас се открива гледката на вътрешността на лаптопа. За съжаление обаче това не ви осигурява достъп до RAM паметта и SSD устройствата. Единствено достъпна е батерията, безжичния модул и вентилаторите на охладителната система на лаптопа. Слотовете за RAM паметта и SSD устройства се намират от обратната страна на дънната платка и до тях няма лесен достъп – трябва да се демонтират винтовете, с които са закрепени към корпуса дънната платка и охладителната система, както и да се откачат няколко конектора. Тоест, ако решите да ъпгрейдвате тези два компонента, това изисква специализирана сервизна намеса. Добрата новина е, че няма модел от фамилията Triton 500, който да пристига с по-малко от 16 GB инсталирана оперативна памет, която ви е напълно достатъчна за всяка една игра на максимално качество. Далеч обаче не е толкова “розова” ситуацията с подсистемата за съхранение на данни, или в случая със SSD устройствата. Нашият тестов екземпляр пристига с две SSD устройства с общ капацитет от 512 GB, който обаче само с инсталирането на няколко игри бива запълнен, предвид, че масово съвременните игри са между 30 и 60 GB, като има даже и по 100 GB. Ако смятате да сваляте и филми, бързо този обем ще ви отеснее и ще искате ъпгрейд. За съжаление, при тази реализация на Acer, това не може да стане в домашни условия и не ви съветвам изобщо да опитвате.Всички страници от статията:

  1. Начало
  2. Характеристики
  3. Конструкция и хардуер
  4. Конструкция и хардуер - продължение
  5. Тестови резултати
  6. Шум, консумация, температура и батерия
  7. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7
Етикети: , , , , , , , , ,Коментарите са забранени.