Компактно, но сериозно геймърско оръжие от Acer: Predator Triton 500

Компактно, но сериозно геймърско оръжие от Acer: Predator Triton 500

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 31.05.2019, 5,402 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7


Шум, консумация и температури
Подобно на повечето геймърски лаптопи, Triton 500 също става доста топъл при 3D работа, но тук основен принос имат графичната карта RTX 2080 Max-Q и процесорът Intel Core i7-8750H. След едночасова игра на Tom Clancy’s “Ghost Recon Wildlans” (или стрес теста Furmark ), най-топлата зона на лаптопа (долната му страна) достигна температура от 54 °C, докато зоната около клавиатурата – около 48 °C (max).

Температурата на GeForce RTX 2080 Max-Q със споменатите приложения достига 84 °C (това е максимално достигнатата температура измежду всички тествани игри), докато процесора с лекота достига 90-92 °C (и повече). Трябва да се има предвид, че единствената игра, в която се достигат подобни температури е Tom Clancy’s “Ghost Recon Wildlans”. При останалите, няма да видите по-високи стойности от 75 °C на графичната карта.

Furmark

При стрес теста с инструмента FurMark, температурата на процесора достигна до 95 °C, при положение, че той не е натоварен. Поради не напълно нeзависимата охлаждаща система, отделяната топлина от процесора Intel Core i7-8750H влияе на температурата (в по-малка степен)  на графичната карта NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q, както и обратното (в по-голяма степен).

 

 

Това е така, заради споделянето на едн обща топлинна тръба и от двете системи. Именно това е причината в тестове, като например Furmark, температурата на Intel Core i7-8750H да достига нива от 90 °C (и повече), само при 20% натоварване.  По време на едночасовия тест на максимални настройки със заглавието “Ghost Recon Wildlans” (Full HD, Ultra), поведението на Triton 500 остава стабилно и не се наблюдава тротване на GPU честотата  (за разлика от Core процесора на Intel). Благодарение на GPU Boost, който работи подобно на Turbo Boost на Intel, GeForce RTX 2080 Max-Q се установява средно на около 1300 MHz и 84 °C.
Като всеки един преносим лаптоп и при Predator Triton 500 са налични всички енергоспестяващи функции, с цел пестене на батерията. Графичната подсистема използва технологията Nvidia Optimus, която при 2D приложения работи с вграденото iGPU на Intel и само при стартиране на 3D приложения се превключва към RTX 2080. Има обаче една особеност (или поне нашия тестов екземпляр беше така настроен фабрично), че по подразбиране Triton 500 пристига с деактивирана технология Nvidia Optimus и за да я включите трябва да влезете в BIOS и да промените настройката за режима на работа на графичната подсистема на хибриден. Иначе чистата консумация на Triton 500 няма как да се измери и затова измерихме консумацията на електроенергия от контакта (в която влизат и загубите на захранването, както и на захранващите схеми в самия лаптоп), която при максимално възможно натоварване достигна 171 W. Ако приемем, че ефективността на захранващия адаптор е 0,92, то максималната консумация от адаптера е не повече от 160 W. По време на бездействие, консумацията варира между 8W и 20W (хибриден режим на графичната подсистема). Охладителната система при Triton е специално конструирана, за максимална ефективност при този слим дизайн и едновременно с това  да бъде достатъчно тиха.

 

Затова конструкторите са разработили съвсем нови вентилатори, които да отговарят на изискванията.

Нивото на шума при Triton 500 е в златната среда – нито особено високо, нито ниско. По време на idle, Triton 500 е много тих (под шумовия фон от 34-35 dB в стаята) или дори напълно безшумен. Въпреки това, от време на време вентилаторите се увеличават, после намаляват, но това са моментни ситуации, които са характерни за всички преносими компютри. При сериозно натоварване, перките на охлаждането развъртат на максимални обороти и тогава шумът е най-силен. При натоварване измерихме звукови нива между 41 и 41.5 dB.

Батерия
Автономната работа е от особено значение за мобилните устройства, особено когато се пътува, защото тогава това се явява ограничаващ фактор за използването им. Използваната батерия при Predator Triton 500 е 4-клетъчна Li ion с капацитет 5400 mAh, което не е особено много при наличието на такъв хардуер. За проверка на възможностите на батерията пуснахме вградения специализиран тест в PC Mark 10.

 

 

Получените резултати за живота на батерията при гледане на видео и изпълнение на ежедневни задачи (Modern Office) са идентични и показват, че в този случаи може да разчитате на Triton 500, за около 3 часа и половина, което не е много, но е приличен резултат за лаптоп от висок клас. Но ако решите да играете игри, едва ли ще можете повече от час и половина, въпреки, че това е доста неразумно, защото батерията, на който и да е геймърски лаптоп ще свърши бързо.Всички страници от статията:

  1. Начало
  2. Характеристики
  3. Конструкция и хардуер
  4. Конструкция и хардуер - продължение
  5. Тестови резултати
  6. Шум, консумация, температура и батерия
  7. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7
Етикети: , , , , , , , , ,Коментарите са забранени.