Alpenföhn Peter – настоящият бъдещ графичен охладител от висок клас

Alpenföhn Peter – настоящият бъдещ графичен охладител от висок клас

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 3.11.2011, 22,765 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6


При това ново предложение на Alpenföhn от компанията не са пестили нищо – не само, че говорим за масивен брой топлинни тръби (а именно 12), но и за доста голям брой ламели на радиаторният блок – общо 91 “ребра”. Подобно на останалите охладители на Alpenföhn от висок клас, които се опитват да предложат върхова охлаждаща производителност, Peter е създаден да е може би най-сериозното графично охлаждащо предложение, което можем да намерим в момента. Дори вездесъщият Accelero Xtreeme Plus II може да завижда тайно на спецификациите на peter:

 • Размери – 253,8 L x 44 W x 100 H mm
 • Вентилатори – поддържат се до четири броя 80мм/92мм/120мм/140мм
 • Брой топлинни тръби – 12, ф6
 • Оребряване на радиатора – 91 броя “ребра”.
 • Диапазон на RPM на вентилаторите – Зависи от типа на използваните вентилатори
 • Въздушен поток – Зависи от броят на използваните вентилатори
 • Тегло – 590 грама (без инсталирани вентилатори)
 • Охлаждащи възможности – 400 W*

*При наличието на четири броя 140мм вентилатори

Интересното (не е единствено, а по-скоро едно от многото неща) при Peter е липсата на фабрично инсталирани вентилатори. Alpenföhn са създали Peter с идеята потребителят сам да прецени какви вентилатори иска да използва. Възможностите за импровизация са наистина почти безкрайни, като общо взето имате опцията да поставите всякаква комбинация от перки. Монтирането им става на специална носеща планка (която има няколко недостатъка), което даже позволява да позиционирате вентилатори не само пред охладителя, но и над самата графична карта. По този начин ще сте сигурни, че обдухвате оптимално цялата сглобка и дори при най-сериозни нива на напрежения и честоти, видеокартата ще се охлажда адекватно. Иначе този охладител успява да покрие графична карта като Radeon HD6970 без особен проблем, а ако решите да инсталирате максимално възможният брой вентилатори, цялостната сглобка ще ви изглежда направо застрашително.

Самият Peter още на пръв поглед изглежда доста сносен графичен охладител. Наличните общо 12 топлинни тръби (изработени от мед, но покрити с никел) разпределят топлината към двата радиаторни блока, които от своя страна са изработени от алуминий. Основата на Peter също е изработена от мед, като тук не е използвана технологията за директен контакт (Direct Touch Heat Pipe) между топлинните тръби и графичното ядро, но както ще видите в резултатите, това не пречи на Peter да се представи на ниво. Алуминиевите ребра са позиционирани по специален начин, чрез който се максимизира обдухването им и се получава минимално ниво на въздушно съпротивление.

Както вече стана ясно, Alpenföhn Peter не притежава “фабрично инсталирани” вентилатори, а разчита на допълнително инсталирани такива. При поръчката на охладителят можете да си изберете не само вида на перките, но и тяхната комбинация и общ брой. Можете да използвате и собствени перки, което определено е голям плюс. Закрепването им пред охладителя (това е точният израз, защото вентилаторите никога не се допират до радиатора) става посредством носещата планка, която позволява да “инсталирате” вентилатори:

Монтажът на тази планка изисква малко подготовка. Както добре се вижда, планката се свързва с друга планка посредством носещ елемент, който придава здравина на връзката и на сглобката. Поставянето на два или повече вентилатора изисква стабилното им позициониране, което е гарантирано чрез този свързващ елемент. Виждате отворите за захващане на вентилаторите, които позволяват почти всякакъв вариант на захващане на две или повече перки.По време на тестовете конфигурацията бе с два броя Coolink SWIF 120P, които според мен са един от оптималните варианти за този охладител.

Тази снимка показва как изглежда Peter на фона на две 140мм перки, монтирани пред него. По принцип е добре да използвате големи вентилатори, защото те не само предлагат сериозен въздушен поток при ниски обороти и шум, но и обдухват доста по-голям регион, не само от самият радиатор, но и от платката. Това е доста полезно, когато искате да охладите не само GPU-то, но и силовите елементи по PCB-то, както и радиаторчетата на паметта. А като стана дума за радиатори, в окомплектовката на Peter ще намерите доста богат асортимент от радиатори.Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Alpenföhn Peter
 3. Окомплектовка и допълнителни охладители
 4. Съвместимост - настояще и бъдеще
 5. Методика на тестване и резултатите при HD6970
 6. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , , , , ,8 коментара

 1. 1 :( // 15.11.2011 в 19:16

  Къде се слагат другите 2 вентилатора?
  Благодаря за ревюто,много e полезно :)

 2. 2 :( // 15.11.2011 в 19:30

  Така ли стават 4 на брой: =>http://store.picbg.net/pubpic/A7/EC/a018d6ecc206a7ec.png

 3. 3 Mollov // 15.11.2011 в 20:36

  … отгоре… :) Ако искаш да сложиш 140-ки… с 80-ки вероятно ше сбереш поне 3 отпред… ама е абсурдно да се ползват 80-тки…

 4. 4 Dark Water // 16.11.2011 в 11:51

  Скоро дали ще има ревю на Arctic Twin Turbo 6990??

 5. 5 Simovski // 16.11.2011 в 15:37

  Лично аз не виждам защо са заковали дизайна на охладителите за графични ускорители. Имам предвид размера по-ширина(в случая 100mm),във всяка кутия има място поне за 140mm така ще се постига максимален ефект и минимален шум на оптимална цена.Тогава лесно могат да бъдат достигнати и още по-големи TDP.

 6. 6 Arhont // 17.11.2011 в 08:25

  Откъде да го купя и на каква цена?

 7. 7 gkolarov // 24.02.2012 в 16:58

  От два дена го търся за закупуване както в България, така и в страни от ЕС, но без резултатно, Тези от Германия и Англия ми отказват да го изпратят до България. Продължавам да търся начини да се сдобия с това ‘чудовище’ :) :( :(

 8. 8 gkolarov // 23.03.2012 в 18:33

  Поръчах го от Англия и ми го доставиха за 3 седмици. Ако някой се интересува да ми пише, ще му обясня как се справих.