Noctua NH-L12 – голям охладител за HTPC

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 15.03.2012, 21,015 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6Миниатюризирането при настолните компютри е факт, който от няколко години се стреми да направи домашните компютри все по-малки и по-компактни. В днешни дни не е задължително да събереш компонентите на домашната настолна машина в стандартна ATX кутия, което да заема прекалено много пространство или да не подхожда на дизайнът на помещението, в което се намира. Това спомогна за развитието на неттоп компютрите, които със своята компактност и доста прилична производителност станаха част от не едно или две домакинства.

Закупуването на неттоп машина обаче не винаги е най-доброто, което можете да направите. Някои от вас вероятно не искат да се ограничават до възможностите на AMD Brazos или Intel Atom, базирайки се на нуждата от по-добра процесорна (че даже и графична) производителност. В желанието си да съберем по-добри компоненти в една малка кутия, притежаваща лепенка “HTPC”, понякога ставаме жертва на собствената си лакомия.  Вероятно на всеки би му се искало да има машина с размерите на “неттоп” и вътре да се помещава процесор Core i3/i5/i7 или пък AMD A8-3800, че дори и AMD FX-Series. Това до скоро бе почти невъзможно поради нуждата от достатъчно добър процесорен охладител, който не само да се събере в тези малки размери, но и да е адекватен на споменатите процесори.

От Noctua са решили да се занимаят с този проблем, като ни представят нещо ново, което обаче не е наследник на популярният охладител NH-D14, a по-скоро имитира NH-C14. Фокусът на Noctua е насочен в точно обратната посока – създаване на малък охладител, който да се събира в доста ограничени от към мястото кутии и “опаковки за компютри”, като така позволи да създадем много компактна, но много мощна компютърна система. Създаването на охладителят NH-L12 е продиктувано именно от това предизвикателство.Всички страници от статията:

 1. Малки и мощни PC-та
 2. Noctua NH-L12
 3. Окомплектовка и аксесоари
 4. Инсталация на NH-L12
 5. Тестова система и резултати
 6. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , , , , , , , ,6 коментара

 1. 1 Сашо // 15.03.2012 в 20:29

  чудно ми е, щом хората отделят квадратни метри място за телевизор, защо HTPC-то трябва да е малко :)

 2. 2 extreminator // 16.03.2012 в 10:42

  Имам едно голямо питане по темата за този охладител. Има ли смисъл да го сложа на Intel Core 2 Quad Q8300 (четири ядра на фабрична честота от 2.5 GHz? Идеята ми е, че съм с BOX охладител, който е чудовищно шумен при високи обороти, кутията ми е зле вентилирана, а през лятото амбиентната температура вкъщи е достатъчно висока, за да кара вентилатора да вдига постоянен шум (и е механичен шум, не просто въздушен поток). Та, има ли смисъл от подобно решение?

 3. 3 Mollov // 16.03.2012 в 11:31

  Зависи от кутията ти… ако е с нормални ATX размери, за по-малко пари ще намериш сходен охладител :) на този силата му е в компактността :)

 4. 4 Cucumber // 16.03.2012 в 14:16

  Mollov, знам че бях непослушен във форума, ама все пак може ли скоро да изкарате и статията за fanless pc или нещо такова, може и не съвсем fanless, примерно noiseless :)) Или чакаме ivy bridge и някои по-нови видеокарти с малко TDP ?

 5. 5 extreminator // 16.03.2012 в 15:03

  @Mollov Ми кутията си е нормална ATX мисля, но е тесничка и болшинството Tower охладители няма да се вместят. Гледам го този и един нископрофилен CoolerMaster. RAM паметта ми е нископрофилна, така че от тази гледна точка, няма да имам проблеми. Просто ми трябва нещо адекватно за 95W TDP, на което или да не му се налага, да вдига високи обороти на перката, или да не е шумно като BOX охладителя във високите обороти.

 6. 6 Ghost // 16.03.2012 в 23:42

  Чудесно ревю.Благодарско

Коментари: