Проект hwbg Aquila – част 2 (водно охлаждане)

Проект hwbg Aquila – част 2 (водно охлаждане)

В раздел: hwBG проекти от на 8.07.2010, 23,097 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5

«»

С модификации по кутията

Не, че много исках да нарушавам вида на кутия за толкова пари, но пък и нанесените промени не биха били толкова груби, че да ми се сторят твърде драстични. Всъщност промените принципно са две или три и са свързани с различна степен на модифициране на кутията с цел поставяне на радиатор на непредвидено за това място или поставяне на нетипично голям радиатор в горната част.

1x 240 мм радиатор отдолу
Монтирането на радиатор в долната част дава възможност за добавянето му към стандартния кръг с 360мм радиатор в горната част, но изисква промени по кутията. първо – на това място се намира 3.5-инчовото гнездо за дискове, което е монтирано с нитове, следователно трябва да се прережат същите. След това – в долната част има само един отвор за вентилатор от порядъка на 140 мм в съседство на този за захранването, следователно трябва да се изреже дупка за още един вентилатор, през която да минава въздуха. Предвид, че това е основата на кутията, това може да стане само с дремел – демонтирането на долния капак за рязане с лазер е не особено целесъобразно. В разни сайтове съм виждал и изрязване на дупки върху задния капак на зоната на захранването, при което въздуха се изкарва изцяло през задната част на кутията, но това вече иска доста фина работа с дремела. При всички положения трябва и опорна греда, понеже цялата горна част на кутията лежи върху плоскостта, отделяща двете зони. Нещо такова:

1x 480 мм радиатор отгоре (част от моето решение)
Тъй като в 800D и без друго лесно се монтира 360 мм радиатор, поставянето на по-голям, 480 мм модел, не иска особени модификации ако не планирате да поставяте и четвърти радиатор. Всъщност Bloody се спря на точно такъв вариант, при който 3 перки в Pull режим вадят въздух през предвидените за тях отвори и през цялата площ  на XSPC RX480. Е, има няколко особености:

 1. Горната част на кутията има вдлъбнатина, в която са отворите и дупките за монтаж на вентилатори/радиатор. При поставяне на радиатора директно под тях, мястото за четвъртия вентилатор остава “надигнато” спрямо горния капак на кутията – трябва да се изолира тази част, за да не влиза въздухът през оставащото място.
 2. За да може въздухът да преминава през цялата площ на радиатора, същия трябва да се отдели от горната част на кутията с неопрен или по друг подобен начин така, че да се създаде тунел за въздуха.
 3. RX480 може да се монтира само със щуцерите назад в тази кутия, иначе дупките му няма да съвпаднат с тези на капака. При монтаж с вентилатори над радиатора това сваля щуцерите на радиатора твърде надолу към дънната платка. Радиаторът все пак може да се монтира и наобратно, с щуцерите в предната част, но това изисква рязане в горната част на предната конзола на кутията (или поне огъване на сериозно количество ламарина…).

От тези три точки може да се досетите, че монтажът на този радиатор не може да стане по типичния начин. Проблемът се решава с използването на Koolance Fan Shroud, който стилистично се връзва доста добре с кутията. По този начин вентилаторите се изнасят над горния капак на кутията, което оставя достатъчно място за радиатора и щуцерите над дънната платка, а самият радиатор се отделя от капака с неопрен и пънчета от дънна платка, така че да се създаде празно място над ламелите, откъдето въздухът да преминава свободно.


Пънчетата за монтаж на дънни платки решават проблема с отделянето на радиатора от капака. В случая ползвах тази лента за уплътнение, но после я смених с по-солидно количество неопрен (30-тина лева лева за няколко листа от офиса на HWBG, които си разделихме с Bloody)

Модифицирането на кутията се изчерпва с дупки за захващане на shroud-а (не намирам някакъв описателен превод на български за тази дума :)), понеже опитите ни да го закрепим само през дупките на вентилаторите завършиха неуспешно; под и над вентилаторите има изолационен материал, такъв има и над радиатора, а той създава и ограничение за дължината на винтовете (до 5мм дълбочина) и въобще – прекарването на толкова дълги винтове е ужасно трудно.


Един от първите опити да хвана всичко накуп – виждат се пружините, които трябваше да притискат вентилаторите нагоре, в посока Fan shroud-а. Както става ясно – не се получи, след което реших, че радиаторът трябва да е хванат за кутията, също както и shroud-а на Koolance (на цената на няколко дупки в горната част).Всички страници от статията:

 1. Page 1
 2. Page 2
 3. Page 4
 4. Page 5


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,12 коментара

 1. 1 milen994 // 08.07.2010 в 13:34

  Евала, че имаш смелостта да модваш кутията. Много добре се е получил отвора за 4тия вентилатор, а и вентилаторите стоят много добре. :P

 2. 2 Aleksey // 08.07.2010 в 13:58

  Накрая би било хубаво да се види и колко е себестойността на целия проект :D

 3. 3 Антон Белев (Bloody) // 08.07.2010 в 14:27

  При подобни сериозни проекти идва един момент, в който ти самия спираш да смяташ, защото цифрата започва да придобива плашещи размери… :P

 4. 4 Николай Цеков (geniusloci) // 08.07.2010 в 14:34

  …пък и кой го интересува – нали никой никъде не твърди, че такива неща се правят евтино – всъщност невъзможно е. Ако искаш евтино – подходът е различен, него сме го прилагали в други проекти (малко по-безименни :))

 5. 5 grigorbg // 08.07.2010 в 15:14

  “Corsair са си свършили работата добре и кутията е от доста дебела ламарина, която не се реже със замах, повярвайте ми!”

  Мии… не е дебела кутията, а ти беше тънко “ножчето”… с дремела нищо не е лесно… виж, с флекса щеше да ти се стори като рязане на сирене ;-)

 6. 6 Gotti // 08.07.2010 в 18:40

  Евала. До тук е 6/6 работата. ;) Чакаме продължението.

 7. 7 BobyTT // 08.07.2010 в 18:52

  Гриша по-леко с флекса :) иначе определено радва окото. Аз видях и worklog-a на Bloody определено и двата компютъра изглеждат много добре. Надявам се скоро да видим продълженията. Особенно SLI 480 на Тони :)

 8. 8 O6im // 09.07.2010 в 00:08

  Браво става супер най – много ми харесва желанието, с което го правите :))). Ама при рязането на кутия за 500-600лв. ми прилоша въпреки, че резултата е много добър.

 9. 9 acdc // 09.07.2010 в 23:34

  Какво има да ти прилошава -все тенекия

  Ники, нещо не смяташ правилно отделяната топлина на 1090Т. За да стигнеш 250 W трябва най-малко на 1.6-1.7V да си го “изпържил”. При твоя сетъп (4200MHz@1,45V) даже и 200W нямаш.

 10. 10 m_a_k // 19.07.2010 в 15:52

  Проеката е супер, всичко е станало перфектно. Кутията наистина е много добра, обаче след всички направени сметките нещо недостигат местата за радиатори :).

  Като го разгледах проекта и се сетих за едно ревю, което гледах преди време: http://www.techpowerup.com/reviews/MountainMods/Ascension_Crystal_Ship_CYO/1.html , с такава кутия вече щеше да стане истински OVERKILL!:)

 11. 11 Николай Цеков (geniusloci) // 20.07.2010 в 11:48

  Денис – не си съвсем прав и можеш да го измериш. напрежението, което иска на 4200, е 1,52, под товар – 1,56-1,57 в зависимост от овърволта, плюс сериозно повишаване на напрежението на контролера (с около 0,25-0,3V).

  m_a_k – тези MM кутии са грозни колкото си искаш, освен това ги намирам за неудобни. Реално CM ATCS 840 е кутията за “лесна работа” с водни на достъпна цена, но нея пък я намирам за особено грозна, особено вътре. Довечера ще направя читави снимки и ще пусна поредната част (не последна, понеже след няколко дена чакам охлаждането на чипсета, нови маркучи и ще сменям термодатчиците), т.е. на практика ще разглобявам системата.

 12. 12 Проект hwbg Aquila – част 3 (водно охлаждане) – hardwareBG.com // 25.03.2011 в 20:45

  […] 1Page 2Page 3»В предишната част на тази статия стигнах до избора на компоненти за водното охлаждане, […]