ASUS Radeon HD7970 DirectCU II TOP

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 4.07.2012, 14,225 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


На пръв поглед HD7970 DirectCU II TOP не изненадва никого – познатото вече охлаждане DirectCU II, поставено върху нереферентна платка, което в комбинация дава една по-различна видеокарта, особено ако я сравняваме с референтната версия на HD7970.

Предвид използването на охладител DirectCU II е нормално да видим за пореден път трислотов дизайн на графичен ускорител на ASUS. Всъщност според ASUS, говорим за “2.5 слота” дебелина на сглобката, но предвид невъзможността да се използва останалият “0.5 слот” е по-реално да говорим за 3-слотов дизайн. От друга страна това останало пространство ще е доста полезно ако решите да поставите два такива ASUS-а в Crossfire или да поставите друга платка пред охладителя на HD7970 DCII TOP. При първите подобни модели на компанията не бе сигурно дали това няма да доведе до сериозна градивна критика от страна на геймърите и ентусиастите, но според възможностите на охладителя, повечето недоволни бързо забравиха за това неудобство.

Като основни характеристики ASUS HD7970 DCII TOP споделя в голяма степен видяното вече от референтната HD7970 – графично ядро Tahiti XT с 2048 стрийм процесора, 128 текстуриращи блока и 32 ROP, в комбинация с 3 GB графичен буфер тип GDDR5. На “хартия” може би тук започваме и приключваме с приликите с референтната HD7970, защото погледната в детайли, HD7970 DCII TOP не споделя много от останалите “екстри” на стандартната HD7970. И по-добре, защото дизайнът на референтната карта има не един или два недостатъка. Освен самата карта, в кутията й ще намерите още Ръководство за потребителя, диск с драйвери и системен софтуер, адаптер DVI-to-HDMI, преходник MOLEX-към-6pin PCIe и допълнителен радиатор за охлаждане на VRM при нужда от сваляне на стандартната пластина под основния радиаторен блок.

Що се отнася до работните честоти, предвид означението “TOP” е съвсем удачно да предположим, че става дума за фабрично овърклокната карта. Графичното ядро работи при 1000 MHz, а паметта е получила съвсем лек “тласък” нагоре до 5600 MHz (1400 MHz) GDDR5. Това са 8% по-висока честота на ядрото и едва 2% при паметта. И докато нямаме сериозна критика към ASUS относно овърклока на ядрото, при паметта завишението изобщо не е измислено добре. Паметите, които се използват за тези карти са доказали, че могат много повече от (например) 6000 MHz (1500 MHz) GDDR5, което от своя страна би било добра отправна точка за подобен сериозен нереферентен графичен ускорител.

Ако все още не сте запознати с това, което представлява охладителя DCII TOP, можете да погледнете горната снимка. При ASUS освен охлаждащи елементи отпред, налице е и задна планка. Самият охладител DirectCU II притежава както основен радиаторен блок (съставен от алуминиеви “ребра” и топлинни тръби), така и охлаждаща пластина, която се грижи за паметите и VRM. Подобна комбинация е доста по-сполучлив вариант, в сравнение с голям GPU радиатор, малки или липсващи радиатори на памет и малък радиатор за VRM. Охлаждащата пластина предлага не само доста по-голяма охлаждаща площ, но и много по-ефективно разпределение на топлината и обдухване от двата 100мм вентилатора.

Това е охладителя от страната на платката, където контактува с ядрото. Какво значи “DirectCU II” се забелязва веднага, както и местата, където охладителя се опира във VRM елементите и паметта. Интересно е да се отбележи, че голяма част от модулите памет GDDR5 не контактуват изцяло с допълнителната охладителна пластина, но по всяка вероятност съумяват да се охладят достатъчно, макар и не изцяло допиращи се в охладителя.

Ето я и самата HD7970 DCII TOP. ASUS вероятно се гордеят с факта, че платката притежава 12-“фазно” захранване – 10 “фази” към графичното ядро и две за паметта. Вярно е, че такова нещо не може да се види при почти всички останали графични карти от последно поколение, но и в случая има защо да виждаме 12-“фази”. Според ASUS тази платка е особено подходяща за “поднулеви издевателства” т.е. за екстремен овърклок посредством използването на екстремни методи за охлаждане. Не случайно в окомплектовката към картата присъства т.нар. “VRM SubZero Cooler” – допълнителен радиатор, който да използвате за охлаждане на VRM чиповете при наличието на екстремен охладител (и премахване на стандартната пластина, намираща се върху паметите и VRM).

Тази карта определено е създадена да бъде овърклоквана. За това говори не само стандартния охладител и сериозното захранване към GPU-то, но и двойката 8-pin PCIe конектори. А ако все още не сте достатъчно убедени, че това е прикрит екстремен графичен ускорител, то контактните точки за запояване на проводници с цел контрол и прецизно задаване на напреженията.

Поради “трислотовият” си дизайн, задната планка на HD7970 DirectCU II TOP предлага доста място за различните “видео” конектори:

 Два пълноценни DVI, както и четири DisplayPort са на разположение, като свързването на шест монитора едновременно може да стане след използване на DVI конекторите в режим Single Link.

 Всички страници от статията:

 1. Нереферентните графични карти Radeon HD7970
 2. ASUS Radeon HD7970 DirectCU II TOP
 3. Колко TOP е HD7970 DCII TOP?
 4. Овърклокинг и работна температура на HD7970 DCII TOP
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , ,2 коментара

 1. 1 Радо // 04.07.2012 в 15:58

  Идеята с отличията е хубава, но може би трябва да направите един етикет за статиите за такива продукти и лесен за намиране линк към него. Така когато човек тръгне на пазар и търси нещо добро ще може лесно да разгледа вашите препоръки. Надявам се само да не ги давате “по милост” :)

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 04.07.2012 в 16:25

  Интересна идея, ще помислим над този вариант. И “отличията” се дават само по заслуги, без “по милост” и по “маркетингови съображения” :) Факт е, че са нещо субективно и съм сигурен, че не винаги ще има пълно читателско съгласие с нашата преценка :)

Коментари: