ASUS Radeon HD7970 DirectCU II TOP

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 4.07.2012, 14,226 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


За карта, която изглежда толкова масивно и се предполага, че има толкова сериозен потенциал за овърклок, постигнатото по време на нашите тестове бе по-скоро разочароващо за нас, от колкото задоволително. Всички предпоставки за едно добро представяне бяха налице, но изглежда конкретната бройка графично ядро Tahiti XT не бе на точно същото мнение. Защо казвам всичко това?

Проблема не бе в това, че не достигнахме 1200 MHz честота на ядрото – напротив, стигнахме я без особен проблем. Проблема също така не беше и във факта, че не достигнахме поне 1700 MHz честота на паметтаотново имахме положителен резултат и при това начинание. Разочарованието дойде от това, че ядрото не съумя да даде много над тези 1200 MHz GPU, които се получиха доста лесно. За постигане на 1220 MHz се искаха около 1.23V-1.24V, а за 1250 MHz нещата не се получиха дори и при 1.3V. Факт е, че 1200 MHz GPU не са изобщо за оплакване, но предвид визията и компонентната база на HD7970 DCII TOP човек очаква да получи нещо в повече. Вероятно това нещо “в повече” е достъпно чрез използването на по-екстремно охлаждане и повече Vgpu, или при късмет с по-качествено GPU. Тази част на овърклок възможностите на HD7970 DCII TOP не успяхме да проверим, но потенциала определено е налице.

От друга страна погледнато, техническите възможности на тази карта на ASUS позволяват да издевателствате над нея, и то доста прилично, без да се притеснявате, че можете да прецакате платката. Все пак налице е 10-“фазно” захранване към ядрото, което е предвидено да издържа доста по-зверски напъни, подкрепени от “поднулеви” охлаждания. Така не чак толкова комфортните за повечето от останалите Radeon HD7970 (особено референтните) 1.25V+ при HD7970 DCII TOP са нещо съвсем в реда на нещата. С помоща на този охладител ще можете да се справите и с повишеното ниво на консумация. Задържането на честоти от порядъка на 1200 MHz+ за ядрото за период “24/7” няма да е никакъв проблем. Единственият недостатък е, че при подобни настройки охладителя изисква двете 100мм перки да се въртят доста енергично, което се отразява на нивото на шум.

Предполагам, че при по-новите бройки HD7970 DCII TOP графичното ядро ще е по-податливо на желанието за постигане 1250 MHz+, така че не можем да правим крайни заключения относно това колко добре или зле се клоква  тази карта. В нашият случай може би големите очаквания не успяха да срещнат конкретно покритие, поради което споменаваме и за разочарование. Разочарование по-скоро от конкретната бройка, която на фона на сериозната си “основа” не съумя да ни зарадва подобаващо.

Стандартно тази карта се предлага с Vgpu на 1.175V, което е предпоставка да постигнете доста добър овърклок “без повишаване на напреженията”. Ще можете да разчитате на около 1150 MHz, което е доста прилична стойност за “домашен овърклок”. Ако пък сте фенове на ниската консумация и даже 1000 MHz са ви достатъчни, HD7970 DCII TOP постига това и при 1.00V Vgpu. В този режим картата е супер тиха и много студена, но общо взето се обезсмисля цялата идея за създаването на такъв ускорител. Въпреки това възможността е налице.

Що се отнася до работните температури, при номинални настройки на честота и напрежения графичното ядро загрява до не повече от 65С. След овърклок до 1150 MHz едва ли ще видите повече от 70С (в зависимост от натоварването), а при повишаване и на Vgpu ще прескочите даже 80С, ако не вземете управлението на двете 100мм перки в свои ръце. При това положение работната температура ще зависи от вашият шумов толеранс.Всички страници от статията:

 1. Нереферентните графични карти Radeon HD7970
 2. ASUS Radeon HD7970 DirectCU II TOP
 3. Колко TOP е HD7970 DCII TOP?
 4. Овърклокинг и работна температура на HD7970 DCII TOP
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , ,2 коментара

 1. 1 Радо // 04.07.2012 в 15:58

  Идеята с отличията е хубава, но може би трябва да направите един етикет за статиите за такива продукти и лесен за намиране линк към него. Така когато човек тръгне на пазар и търси нещо добро ще може лесно да разгледа вашите препоръки. Надявам се само да не ги давате “по милост” :)

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 04.07.2012 в 16:25

  Интересна идея, ще помислим над този вариант. И “отличията” се дават само по заслуги, без “по милост” и по “маркетингови съображения” :) Факт е, че са нещо субективно и съм сигурен, че не винаги ще има пълно читателско съгласие с нашата преценка :)

Коментари: