D-Link PowerLine AV 500 Wirless N Mini Starter Kit DHP-W311AV

D-Link PowerLine AV 500 Wirless N Mini Starter Kit DHP-W311AV

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 22.03.2018, 7,715 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7


Какво е Powerline?

Технологията PowerLine е начин за свързване на устройства в мрежа, по подобие на мрежите Ethernet , но без да се налага да прокарвате кабели LAN, като за целта се използват кабелите на съществуващата захранваща ел. мрежа. Представете си, че рутерът ви е в коридора, а искате да имате интернет на HD телевизора ви, намиращ се в другата стая. Едва ли ще останете очарован от перспективата да прокарате кабела LAN през вратата и после под килима. С PowerLine това се решава лесно. Купувате основен комплект, който се предлага с два адаптера включени в него и два LAN кабела. Свързвате единия адаптер с рутера си и после го включвате в най-близкия електрически контакт, след това свързвате другия адаптер с телевизора и отново го включвате в близък контакт. Доста модели адаптери PowerLine разполагат и с вграден модул WiFi , така че могат да се използват и като безжична точка за достъп, като по този начин разширяват обхвата на съществуващата ви мрежа WiFi .)

И това е всичко–адаптерите сами се свързват. Всъщност електрическата инсталация на дома ви се превръща по същество в Ethernet кабел, без да има реален такъв. Най-хубавата част при технологията PowerLine е истинската и plug and play природа, както и факта, че или работи, или не работи. Тя е изключително лесна за инсталиране дори и от абсолютно начинаещи потребители. Така че ако могат да се обобщят, достойнствата на технологията PowerLine спрямо Wi-Fi са в постоянните поддържани скорости на трансфер на данните, надеждност, сигурност и лекота на използване. Тук е моментът да споменем и някои ограничения на технологията PowerLine . Най-напред това е условието адаптерите да са свързани към електрически контакти на една и съща фаза. Тоест, ако някога дядо ви или баща ви е уредил по „втория” начин да ви прокарат в семейната къща трифазен ток, то трябва много внимателно да проучите дали е физически възможно да се осъществи връзка между адаптерите PowerLine на желаните от вас места. Ако живеете в апартамент или къща строена през последните десетина години, със сигурност няма да имате подобен проблем. Второто ограничение е свързано с така познатите защити (surge protector) в някои разклонители. Производителите предупреждават, че устройствата им могат да не работят или ако работят, не гарантират обявените скорости по спецификации. Третото ограничение касае качеството на електрозахранването. Знаем, че у нас реалната ситуация не е особено добра и още сме далеч от цивилизования свят в това отношение, така че повредите причинени от токови удари не са никаква рядкост при тези устройства, което трябва да се вземе предвид при решението по какъв начин да си разширите мрежата и се намирате в район с проблемно електрозахранване.Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Какво е PowerLine?
 3. D-Link PowerLine AV 500 Wirless N Mini Starter Kit DHP-W311AV
 4. Спецификации на продукта
 5. Поглед отблизо
 6. Впечатления и тестове
 7. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7
Етикети: , , , , , ,4 коментара

 1. 1 VLADO // 25.03.2018 в 10:38

  Дали инсталацията е читава е единия фактор това да работи. Какви смущения вървят по нея обаче другия, който не сте отчели. Да не стане така, че като се включи климатика или съседа прахосмукачаката и скоростта пада на половина ;)

 2. 2 светльо // 26.03.2018 в 10:32

  Пробвах компекта без WiFi, връзката между двата адаптера става за няколко секунди
  Електромрежата на апартамента където тествах е лоша, за сравнение на Линксис му трябват 30сек за връзка, Азъс изобщо не тръгна.

  Явно чипсета и изпълнението са сполучливи

 3. 3 Denislav Slavchev (acdc) // 26.03.2018 в 11:28

  @VLADO
  Няма как да се отчетат. Иначе си напълно прав, че не знаем на комшията колко са му изправни електроуредите или колко качествни. Факт е обаче, че вече една седмица работното ми PC в офиса е включено посредством този комплект (за пробата, ) и досега нямам грам проблем, което ме обнадеждава.

 4. 4 Жоро // 27.03.2018 в 10:51

  Перфектно работи пробвал две различни марки , просто включваш и забравяш , даже един е в кухнята другия в хола на различни бушони и си работят.Всеки контакт преди електромера става точка да достъп.
  Не съм забелязал да се влияе от включването на какъвто и да е било уред бил той в къщи или в комшията.