D-Link PowerLine AV 500 Wirless N Mini Starter Kit DHP-W311AV

D-Link PowerLine AV 500 Wirless N Mini Starter Kit DHP-W311AV

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 22.03.2018, 7,713 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7


Впечатления и тестове

 


Изграждането на мрежа PowerLine с PowerLine AV 500 Wirless N Mini Starter Kit DHP-W311AV беше най-лесното нещо, което някога съм правил. След включване на D-Link DHP-W310AV, до пълната му готовност за работа беше необходимо малко над половин минута. Когато всички диоди LED на устройството започнат да светят постоянно, това показва, че е напълно готово за работа. На другия адаптер PowerLine на D-Link (DHP-308AV) му бяха необходими само няколко секунди за готовност, но той не разполага с функционалност WiFi и процеса по инициализация и конфигуриране на модула WiFi липсват. Погледнато от друг ъгъл, за D-Link DHP-W310AV може също да се каже, че по същество е мини безжичен рутер с функционалност Powerline . Така че значително по-дългото му време за стартиране е съвсем типично за безжичен рутер WiFi.

В нашия офис електрическата инсталация е чисто нова и отговаря на всички европейски стандарти, така че както се и очакваше, нямаше абсолютно никакви проблеми с качеството на връзка, освен в случаите, когато адаптерите бяха включени в контакти с различни фази (просто липсваше връзка). Това обаче не означава, че навсякъде ще бъде така, тъй като при по-стари инсталации, или пък при не особено грамотно направени, могат да възникнат проблеми и скоростта на връзката да бъде значително по-ниска от постигната при нас. За жалост такъв сценарий нямаше как да бъде изпробван.

За да измерим скоростите, които могат да се постигнат с PowerLine използвахме тестовия софтуер Lan Speed Test:

Ethernet 100 Mb/s

 

WiFi  – 802.11n

 

Разбира се, измерихме и каква е скоростта на трансфер на реален файл (.RAR архив) с размер  2 GB.  Постигнатите резултати бяха още по-добри –  89.6 Mb/s при връзка Ethernet  и 81,6 Mb/s при връзка WiFi (дистанция 2,5 m).

Както може да се види, постигнатите резултати са изключително адекватни. Реално, при Ethernet връзка, получавате скорост много близка до 100 Mbit мрежа. При WiFi скоростите също са много добри при директна видимост. Ако обаче устройството е в съседна стая (което не е идеята за този тип устройства) и сигнала трябва да преодолява стена, то безжичните скорости значително намаляват. Покритието е сходно с това на евтин WiFi рутер, което е напълно достатъчно за единично помещение.Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Какво е PowerLine?
 3. D-Link PowerLine AV 500 Wirless N Mini Starter Kit DHP-W311AV
 4. Спецификации на продукта
 5. Поглед отблизо
 6. Впечатления и тестове
 7. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7
Етикети: , , , , , ,4 коментара

 1. 1 VLADO // 25.03.2018 в 10:38

  Дали инсталацията е читава е единия фактор това да работи. Какви смущения вървят по нея обаче другия, който не сте отчели. Да не стане така, че като се включи климатика или съседа прахосмукачаката и скоростта пада на половина ;)

 2. 2 светльо // 26.03.2018 в 10:32

  Пробвах компекта без WiFi, връзката между двата адаптера става за няколко секунди
  Електромрежата на апартамента където тествах е лоша, за сравнение на Линксис му трябват 30сек за връзка, Азъс изобщо не тръгна.

  Явно чипсета и изпълнението са сполучливи

 3. 3 Denislav Slavchev (acdc) // 26.03.2018 в 11:28

  @VLADO
  Няма как да се отчетат. Иначе си напълно прав, че не знаем на комшията колко са му изправни електроуредите или колко качествни. Факт е обаче, че вече една седмица работното ми PC в офиса е включено посредством този комплект (за пробата, ) и досега нямам грам проблем, което ме обнадеждава.

 4. 4 Жоро // 27.03.2018 в 10:51

  Перфектно работи пробвал две различни марки , просто включваш и забравяш , даже един е в кухнята другия в хола на различни бушони и си работят.Всеки контакт преди електромера става точка да достъп.
  Не съм забелязал да се влияе от включването на какъвто и да е било уред бил той в къщи или в комшията.