Архитектурата Zen 2

Архитектурата Zen 2

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 6.07.2019, 4,058 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5Zen 2 ядро

Промените в новите чипове далеч не са само промени в структурата и в производствените процеси. От AMD са отделили сериозно време и за оптимизиране на отделните изчислителни ядра. Като начало, въпреки очакванията на някои за промяна в структурата на отделния CCX (cores complex), тоя остава в общи линии същата – 4 ядра с общ L3 кеш. Последния обаче е с удвоен размер, и вече е впечатляващите 16 MB, но като цяло запазва характеристиките си на victim cache, както и наследството от сериозното ускорение на времето за достъп от Zen+. По тази причина от AMD твърдят, че благодарение на него, постигат огромна част от подобрението си в игрите, като ефективно компенсират до 33 нс. от времето за достъп до паметта. По тази причина и в маркетинговите материали го именуват Game Cache. Но това си е добре познатият ви L3 кеш.

Ядрото за сметка на това е сериозно преработено и имам чувството, че почти няма област, която да не е „пипната“ от инженерите на AMD. Като начало фронтендът на процесора – там базата е запазена, като разполага с 4 декодера, но кеш за инструкции е намален наполовина от 64 на 32 КБ, но за сметка на това е с увеличена асоциативността му от 4- на 8-кратна. Целта е преди всичко подобрение на броя на хитовете и латентността на кеша, като предполагаемо това е по-ефективно от по-големият обем. След това модулът за предсказване на разклоненият е нов, от тип TAGE, като са увеличени и Branch Target Buffer-ите (почти) двойно, което би трябвало да предлага сериозно подобрение на ефективността в тази област. Кешът за вече транслирани микро операции е удвоен до 4 хил. инструкции, което намалява нуждата от декодиране при повтарящи се части от програмата. Translation lookaside Buffer-ите също за увеличени на всички нива. Запазено е, естествено, изпълнението на 2 инструкционни нишки едновременно, но са имплементирани и хардуерни фиксове за някои от вариантите на пробива Spectre, подобрена е работата и при предварително извличане на данни от паметта. Като цяло може да се каже, че преработката е доста сериозна и голяма част от увеличената производителност на такт в Zen 2 най-вероятно идва от тук.

Изчислителното ядро също е подобрено, като е добавен нов МГА (модул за генерация на адреси, AGU), което беше едно от слабите места на оригиналния Zen, като сега процесорът може да изпълнява ефективно 2 зареждания и 1 запис на такт, което е важно за производителността на някои инструкции. Съответно и броя на подаваните операции към изчислително ядро е увеличен от 6 на 7, за да съответства на общия брой изпълнителни блокове (4 АЛУ и 3 МГУ). Регистровия буфер е увеличен от 168 на 180 записа, буферът за пренареждане на операциите увеличен от 192 до 224 инструкции, най-накрая изравнявайки се със Sky/Kabi/Coffee Lake архитектурата на Интел, което на свой ред означава увеличени възможност за извличане на паралелизъм от кода. Направени са промени за по-равномерно разпределение на заетостта на блоковете от отделните процесори нишки, което значи че ефективността на SMT технологията на AMD ще се увеличи още малко. Има подобрения и на ниво приключване на инструкции, както и многобройни дребни подобрения на различни буфери и опашки.Всички страници от статията:

 1. Чиплет дизайн
 2. Zen 2 ядро
 3. Zen 2 ядро, продължение
 4. Входно/изходен чиплет
 5. Precision Boost и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , ,2 коментара

 1. 1 Гого // 07.07.2019 в 00:35

  Леле, направо си глътнах езика. Медни колони. Но със ЗЕН2 архитектурата, в началото на следващата година като бъдат пуснати в продажба и APU-тата и идва краят на АМ4 джоба. Втората половина на 2020 ще е много интересна, ЗЕН 3(Райзен 4000) ще са вече за друг джоб, вероятно АМ5 заради цифрата, която е с сходна с тази в ДДР5 паметите.

 2. 2 Bumpgate // 07.07.2019 в 12:06

  Имаше лийкове наскоро от някакви испанци, и гледам масово ревяха разни интелски фенове, че не било честно паметта на 9900К машината, била по-слаба, че какво значение има това. Масово се тестват интелските машини без всички Windows пачове и без BIOS микрокод ъпдейта, да не говорим, че никой не спира HT, както се препоръчва направят ли се тия неща дори Zen 1 ще бият 9900К в игрите.
  До ZEN II изглежда изродски дори от това, което знаем сега, IPC то му е по-добро от това на 9900К клок за клок, има x2 повече кеш, a 12/24 ядрения 3900X е на същата цена, като 9900К и има доста повече ядра и 4 пъти повече кеш, ще е убиец абсолютен тоя процесор. Единственото, което още не знаем е до колко ще се клокват тия процесори, че нали се спекулира, 3800Х има почти двойно TDP, се очаква (уж) да се клоквал повече от 3700Х, ама дали ще е така. Но каквото и да се гледа тия процесори дори на по 4.5GHz ще пребият интелите, всичко по нагоре ще е абсолютен бонус. Чипсетите не ми харесва, че заради PCIe 4.0, са им вдигнали повече от двойно консумацията, и с тия перчици ем греят, ем такива перки никой не иска вече, че са малки и шумни, а и след време ще почнат да се затлачват/ спират и да правят мизерии, много по добре щеше да е там, да сложат нормален радиатор пасивен, и да добавят една по голяма перка, или и да не добавят, аз ще си сложа, че с тая смотана перчица са прецакали чипсет охладителя, за това харесвам моделите, където са помислили и с големи радиатори пак са пасивни и с добавянето на 1-2 перки ще стане чудо.