Архитектурата Zen 2

Архитектурата Zen 2

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 6.07.2019, 4,057 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5Модулът за изчисления с плаваща запетая (FPU) не е забравен, като от него също може да се очаква сериозен дял в общото увеличение на производителността. Основното е, че всички блокове са с увеличена дължина от 128 до 256 бита. Конфигурацията е запазена, като официално от AMD твърдят че той разполага с 2 блока за събиране (ADD) и 2 блока за умножение (MUL), като съответно може да изпълнява и 2 FMA операции. Аз лично предполагам, че е запазена старата организация, при която всъщност има 2 FMA блока, които, когато не се изпълняват тези операции, работят само като умножители, и има два отделни блока за събиране, които се изключват при FMA, за да се използват техните шини към кеша. Логично заради новата ширина на блоковете са увеличени размерите и на всички шини в чипа от 16 до 32 байта на такт, което е засегнало също и връзката с Infinity Fabric, която осъществява връзката с контролерите на паметта. Съответно пропускателната способност в целия чип е удвоена.

Благодарение на увеличения размер на блоковете в модула с плаваща запетая, изпълнението на AVX-256 операциите вече не изисква разбиването им 2 отделни 128-битови операции, което освобождава още от вътрешните ресурси на чипа. В добавка пък вече се поддържа изпълнение на AVX-512 операции, които на се разбиват на две 256-битови такива.

Крайният резултат е според AMD увеличение от 15% на инструкциите изпълнени за такт от новата архитектура спрямо Zen+ или сумарно близо 20% подобрение спрямо оригиналния Zen (1,15х1,03=18,5%), нещо доста впечатляващо на фона на развитието през последните години от страна на Intel. В същото време при все потенциалното увеличение на броя транзистори в ядрата, както и удвоената L3 кеш памет, новият CCX заема едва 31 кв.мм. площ спрямо 44 кв.мм. в предишните поколения. Естествено голяма заслуга за това има 7 нанометровият технологичен процес от TSMC. Благодарение на всичко това един чиплет с ядра заема 74 кв. мм. площ, като съдържа 2 CCX или общо 8 ядра и 32 МБ L3 кеш, като за целта са използвани впечатляващите 3,9 млрд. транзистора.Всички страници от статията:

 1. Чиплет дизайн
 2. Zen 2 ядро
 3. Zen 2 ядро, продължение
 4. Входно/изходен чиплет
 5. Precision Boost и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , ,2 коментара

 1. 1 Гого // 07.07.2019 в 00:35

  Леле, направо си глътнах езика. Медни колони. Но със ЗЕН2 архитектурата, в началото на следващата година като бъдат пуснати в продажба и APU-тата и идва краят на АМ4 джоба. Втората половина на 2020 ще е много интересна, ЗЕН 3(Райзен 4000) ще са вече за друг джоб, вероятно АМ5 заради цифрата, която е с сходна с тази в ДДР5 паметите.

 2. 2 Bumpgate // 07.07.2019 в 12:06

  Имаше лийкове наскоро от някакви испанци, и гледам масово ревяха разни интелски фенове, че не било честно паметта на 9900К машината, била по-слаба, че какво значение има това. Масово се тестват интелските машини без всички Windows пачове и без BIOS микрокод ъпдейта, да не говорим, че никой не спира HT, както се препоръчва направят ли се тия неща дори Zen 1 ще бият 9900К в игрите.
  До ZEN II изглежда изродски дори от това, което знаем сега, IPC то му е по-добро от това на 9900К клок за клок, има x2 повече кеш, a 12/24 ядрения 3900X е на същата цена, като 9900К и има доста повече ядра и 4 пъти повече кеш, ще е убиец абсолютен тоя процесор. Единственото, което още не знаем е до колко ще се клокват тия процесори, че нали се спекулира, 3800Х има почти двойно TDP, се очаква (уж) да се клоквал повече от 3700Х, ама дали ще е така. Но каквото и да се гледа тия процесори дори на по 4.5GHz ще пребият интелите, всичко по нагоре ще е абсолютен бонус. Чипсетите не ми харесва, че заради PCIe 4.0, са им вдигнали повече от двойно консумацията, и с тия перчици ем греят, ем такива перки никой не иска вече, че са малки и шумни, а и след време ще почнат да се затлачват/ спират и да правят мизерии, много по добре щеше да е там, да сложат нормален радиатор пасивен, и да добавят една по голяма перка, или и да не добавят, аз ще си сложа, че с тая смотана перчица са прецакали чипсет охладителя, за това харесвам моделите, където са помислили и с големи радиатори пак са пасивни и с добавянето на 1-2 перки ще стане чудо.