Архитектурата Zen 2

Архитектурата Zen 2

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 6.07.2019, 4,055 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5Precision Boost и други

Precision Boost  е технологията която от AMD използват за динамично ускоряване на процесорите си. Тук няма големи промени, като според компанията в общи линии алгоритъмът работи по същия начин като в Zen+, взимайки под внимание множество фактори, за да ускори процесора да дадена честота – температура, натоварване, ток, консумация и т.н. Официално вече компанията не говори за турбо бууст на единични или на всички ядра, тъй като алгоритъмът е силно опортюнистичен, стараейки се да работи на максимална честота за всички възможни ядра. Взимат се под внимание дори и такива аспекти, като качество на отделните ядра, съответно при малко нишки се стремят да се ускоряват максимално само най-качествените ядра.

Така че докато базовата честота все още остава минимално гарантираната работна честота на всички ядра при спазване на TDP, то максималната честота е силно относителна стойност. Заедно с това все още разполагате с Precision Boost Overdrive, която изисква ръчно активиране и се възползва от подадената от дънната платка информация за възможностите на VRM системата й за допълнително ускорение, ако има възможност. Промяната тук вече е, че е добавена възможност ръчно да укажете какво повишение искате да постигнете, като лимита е 200 МХц отгоре. Но отново – алгоритъма на процесорите е силно опортюнистичен, така че не разчитайте на гарантиран автоматичен прираст от 200 МХц. И нека не забравяме че активирането на PBO счита от AMD за овърклокване и съответно всякакви повреди от него не подлежат на гаранционна поддържка.

Заключение

Мисля че изговорих повече от достатъчно и се надявам да не съм пропуснал още нещо важно. Всички вече нямаме търпение да видим крайния резултат от тези сериозни подобрения. Но потърпете още малко. Като цяло може да се каже че от АМД са свършили настина сериозна работа по оптимизацията на и без това доста интересните Zen процесори. Но нека запазим заключенията си за след излизане на ревютата.Всички страници от статията:

 1. Чиплет дизайн
 2. Zen 2 ядро
 3. Zen 2 ядро, продължение
 4. Входно/изходен чиплет
 5. Precision Boost и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , ,2 коментара

 1. 1 Гого // 07.07.2019 в 00:35

  Леле, направо си глътнах езика. Медни колони. Но със ЗЕН2 архитектурата, в началото на следващата година като бъдат пуснати в продажба и APU-тата и идва краят на АМ4 джоба. Втората половина на 2020 ще е много интересна, ЗЕН 3(Райзен 4000) ще са вече за друг джоб, вероятно АМ5 заради цифрата, която е с сходна с тази в ДДР5 паметите.

 2. 2 Bumpgate // 07.07.2019 в 12:06

  Имаше лийкове наскоро от някакви испанци, и гледам масово ревяха разни интелски фенове, че не било честно паметта на 9900К машината, била по-слаба, че какво значение има това. Масово се тестват интелските машини без всички Windows пачове и без BIOS микрокод ъпдейта, да не говорим, че никой не спира HT, както се препоръчва направят ли се тия неща дори Zen 1 ще бият 9900К в игрите.
  До ZEN II изглежда изродски дори от това, което знаем сега, IPC то му е по-добро от това на 9900К клок за клок, има x2 повече кеш, a 12/24 ядрения 3900X е на същата цена, като 9900К и има доста повече ядра и 4 пъти повече кеш, ще е убиец абсолютен тоя процесор. Единственото, което още не знаем е до колко ще се клокват тия процесори, че нали се спекулира, 3800Х има почти двойно TDP, се очаква (уж) да се клоквал повече от 3700Х, ама дали ще е така. Но каквото и да се гледа тия процесори дори на по 4.5GHz ще пребият интелите, всичко по нагоре ще е абсолютен бонус. Чипсетите не ми харесва, че заради PCIe 4.0, са им вдигнали повече от двойно консумацията, и с тия перчици ем греят, ем такива перки никой не иска вече, че са малки и шумни, а и след време ще почнат да се затлачват/ спират и да правят мизерии, много по добре щеше да е там, да сложат нормален радиатор пасивен, и да добавят една по голяма перка, или и да не добавят, аз ще си сложа, че с тая смотана перчица са прецакали чипсет охладителя, за това харесвам моделите, където са помислили и с големи радиатори пак са пасивни и с добавянето на 1-2 перки ще стане чудо.