NVIDIA RTX през 2020, Част I

В раздел: Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 9.03.2020, 24,918 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10Заключение

Какво можем да кажем в заключение? Като всяка една нова технология RTX/рейтрейсинг, тепърва има да навлиза и да се доказва. Въпреки това през изтеклата една година и половина от анонса на новите RTX графични адаптери на NVIDIA определено имаме положително развитие, а игри като Control демонстрират нагледно предимствата откъм качество на осветлението, което можем да получим за една по-достоверна виртуална гейм среда. Доколкото това е важно за въвличането ви в играта, е това е нещо, което всеки трябва сам да прецени индивидуално. Във всеки случай предимствата на рейтрейсинг откъм качество и удобство за създаване на реалистично осветление в игрите не са за изхвърляне, като самият факт, че и двете конзоли от следващо поколение на Sony и Microsoft, ще разполагат с поддръжка на технологията, предполага че в бъдеще ще има все повече игри, които да я използват. Честно казано няма да се учудя ако след няколко години към изискванията за стартиране на игрите се добави и поддръжка на рейтрейсинг, освен каквато е актуалната версия на Direct X/Vulkan към този период. Или може би това ще стане просто част от спецификацията на следващите версии на двете API.

В добавка, както ще говорим във следващата част, активирането на рейтрейсинг технологията все още има осезам негативен ефект върху производителността, като голямото количество настройки в някои игри могат да се окажат доста объркващи за по-незапознатите с фините подробности потребители, макар DLSS определено да спомага за намаляването на тези последствия. За щастие може да използвате GeForce Experience, за автоматична оптимизация на настройките според наличния ви хардуер, ако ви се струват прекалено объркани и не можете сами да се справите. Това безплатно приложение на NVIDIA също добавя и удобни други функционалности като запис/стрийминг с ShadowPlay, генериране на снимки от игрите с Ansel (което ми се наложи да използвам, за снимките от Metro Exodus) и други. Единствената “уловка” е, че трябва да си създадете профил, за да го ползвате.

В следващата част ще видим какъв е ефекта откъм производителност при различните настройки на RTX, така че скоро очаквайте още по темата.Всички страници от статията:

  1. Растеризация и рейтрейсинг
  2. Nvidia RTX
  3. DLSS
  4. Поддръжка в приложенията
  5. Battlefield V
  6. Metro Exodus
  7. Shadow of the Tomb Rider
  8. Control
  9. Wolfenstein: Young Blood
  10. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Етикети: , , , , ,Коментари: