Noctua среща Intel Skylake

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 29.07.2016, 24,522 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12


През последните няколко години компанията Noctua създаде много сериозно име в IT средите, особено когато става дума за охладители за процесори, или пък вентилатори за монтаж в компютърните шасита. Макар конкуренцията винаги да е била много сериозна, а понякога и доста добре ценово ориентирана, с високото ниво на качество на своите предложения, Noctua съумяха да се позиционират в най-високите нива на производители на споменатите компютърни продукти. Едва ли са много хората, които не са чували за вездесъщият процесорен охладител Noctua NH-D14, който междувпрочем съвсем скоро ще е напълно съвместим с процесорите на AMD с архитектура Zen и Socket AM4, благодарение на новите крепежни елементи, които от Noctua ще раздават (за пореден път) безплатно на всеки потребител, който може чрез документ да докаже, че притежава дънна платка и процесор за Socket AM4, както и разбира се охладител Noctua. Но да не се разсейваме излишно, ами да обърнем внимание конкретно на фокуса на този материал – процесорите Skylake и тяхното охлаждане.

noctua_poster_100x100

Тази сборна статия трябваше да се появи преди няколко месеца, но по една или друга причина съумяхме да ви я представим чак сега. Всъщност, точно в разгара на летните жеги информацията от този тест е повече от меродавна и ще ви даде доста ясна картина за това как най-известните в момента (а и от близкото минало) охладители на Noctua могат да се справят с един много приятно настроен процесор Skylake-S, и по-конкретно Core i7-6700K. Все пак той е на върха на “топлинната верига” при чиповете Skylake за десктоп машини, като със своите 95W TDP е съвсем удачен за проверка на възможностите на охладителите на Noctua. Но не си мислете, че ще правим замервания при номинални настройки на процесора, т.е. на i7-6700K. Че кога ли сме го правили…

В този тест ще ви покажем най-интересните охладители на Noctua за последните 2-3 години, т.е. актуалните предложения, които компанията има в момента. Всички те ще застанат “рамо до рамо” в намеренията ни да охладим един прилично овърклокнат процесор Skylake-S и да ви покажем реално как се представят те при по-леко и не чак толкова леко процесорно натоварване.

Да започнем първо с кратко представяне на нашата тестова платформа, както и на различните компоненти, от които ще бъде съставена тя. Няма да забравим да споменем и условията, при които извършихме тестовете за определяне на възможностите на няколкото охладителя на Noctua, както и (разбира се) всякакви специфичности, заобикалящи нашият тест.Всички страници от статията:

 1. Noctua - марка, доказала се многократно през годините
 2. Тестова платформа и особености
 3. Noctua NH-U9S
 4. Noctua NH-U12S
 5. Noctua NH-U14S
 6. Noctua NH-C14S
 7. Noctua NH-D15
 8. Noctua NH-D15S
 9. Noctua NH-L9x65
 10. Резултати - нормално натоварване
 11. Резултати - сериозно натоварване
 12. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Етикети: , , , , , , ,10 коментара

 1. 1 skew // 31.07.2016 в 02:34

  При каква околна температура са тествани охладителите?

 2. 2 mollov // 01.08.2016 в 11:21

  При 23С, поддържани с климатик. В кутията не мога да кажа точно каква е била температурата при различните охладители.

 3. 3 Касапин // 01.08.2016 в 13:48

  Тестовете ми на:
  FX8350, Corsshair Formula V, NH-D15, 3 вкарващи вентилатора на по 2000rpm и 3 изкарващи на 1000rpm, достигнах почти същите градуси 68-70, като през повечето време бяха 69. В стаята е 30 градуса, няма климатици, процесора е клокнат на 4.6GHz, и теста беше 10 минути с prime95. Така защо всеки казва, колко били хладни интел процесорите, след като тоя 6700К има-няма 130 вата с целия клок, ако са и толкова, как ще държи тия градуси при тия тестове, каква е тая печка ? Моя FX под натоварване с прайм, програма която товари много повече, и грее повече процесора от нея, стаята ми е 30 градуса и процесора максимално вади към 330 вата под пълно натоварване. Само аз ли виждам, че скайлейк са супер печки, после някой да дойде да ми говори за интел качеството и за това как не греели, същите печки са високия клас, както и 4790к беше печка и 6700к е печка, това с хладните процесори е мираж на фенчетата…..
  За Noctua няма какво да се каже, най добрите въздушни охладители с най добрите вентилатори, като здравина, шум и качество, само цената им е солена, но си заслужава повече от някои други марки примерно процесори.

 4. 4 bdivi // 02.08.2016 в 14:56

  Щеше да е много полезно и сравнение със стандартния охладител – все пак разликата в охлаждането и шумът са основание за покупката на допълнителен охладител.

 5. 5 Тодор Богданов (mollov) // 03.08.2016 в 08:46

  @Касапин – обяснението за разликите спрямо FX-а е много просто… сравни големината на кристала при двата чипа… и ще разбереш. Същото се вижда и, когато тестваме охладителите над процесор LGA2011… консумацията е видимо по-висока, но температурите са по-ниски, или сходни… отново – големината на кристала.

  Иначе като цяло за Noctua си много прав… затова и решихме да направим този материал, че да могат повече хора да видят за какво става дума… и защо си заслужават по-високата цена.

 6. 6 МоНаХа // 03.08.2016 в 12:50

  По-добро и по-тихо решение от долнопробните водни, зарибили не един “ентусиаст”. Всичко си идва с цената и ако искаш качество не трябва да се чудиш защо си уж с радиатори и помпи, а всичко бучи и е горещо. Ами за 100лв. толкова ;)

 7. 7 Касапин // 04.08.2016 в 17:50

  Дори разликата да е заради двойно по малкия чип, е повече от тъпотия процесор за 700 лева да грее като печка, и да му трябват сериозни охладители. Смятам, че корпорацията интел ако искаха, можеха да сложат медна капачка на процесора, или така да я приспособят, че капачката да е изрязана само на мястото на кристала, и така да има директен контакт с охладителя, а иначе трябва да се играе, за да се маха капачката, което е поредната простотия. Noctua, може съвсем спокойно да се купува втора ръка, аз така правя, и вентилаторите са си съвсем здрави, просто са доста качествени, за да може някой лесно да ги опропасти, дори да нямат гаранция.
  |
  Монах, колега то дори водните охладители тип AIO, дето са по 300 лева се представят по зле от топ охладителите на Noctua и ThermalRight, за останалите какво да се каже. Има тема в интернет NH-D15 vs H110I, познай кой бие, като цени и производителност. Истинското водно охлаждане това е water custom loop, с маркучите и фитингите, това вече е по добро от D15 обаче струва колкото бюджетна система, а за вентилатори пак трябва Noctua да се ползват, защото по добри като нива на шум от тях няма. Но пак смятам, че система с висок клас охладител Noctua или Thermalright + 2 вкарващи и 2 изкарващи вентилатора Noctua, е по добро решение от water loop, защото само чистиш прах, докато водното трябва, да сменяш на всеки 6 месеца водата, да гледаш за течове, просто си е затормозяващо, иначе спор няма, че водната система с маркучите и водните блокове на процесора и видеокартите е много по добре, но сякаш е време да се измислят азотни охладители, или нещо друго, освен водата може би нещо като малък фризер за водата, за да може тя да е ледена, това ще подобри охлаждащата способност на водното стократно, но ще се появи конденз, което е сериозен проблем.

 8. 8 Николай Цеков (geniusloci) // 12.08.2016 в 22:11

  На нормално направено водно никаква вода не трябва да му сменяш, прах със сигурност може да чистиш по-рядко от на въздушен охладител (а и не е критично), течове трудно може да има при добре сглобена и проста система, а и да има – обикновено не е фатално, понеже чистата вода не е електропроводима. С малък фризер не става, колкото вата вкараш, толкова трябва да изкараш, а над 200 вата отиваш в сферата на климатиците, не на хладилниците…

 9. 9 бк // 05.08.2016 в 15:42

  6700к е замислен да бъде заместен от 6 ядрен на същият сокет през 2018, това е максимално поевтинен вариант за максимални печалби. след 2 години като му изтече гаранцията ще бъде вече антика, така че и да го охлаждаш с нещо по-различно от бокс или не, запоена капачка или не все тая. Затова си пазя ъпгрейда за тогава пак ще карам с бокса или една идея по-добро за 10$. При реални натоварвания едва ли качва над 60 вата. Сега 1кг охлаждане за 60 вата е смешно, пък че и водно с по 2 120мм вента им се слагат изобщо овъркил(за красота), а видео картата за 250 вата се пече с 300 грама охлаждане, внася се тотален дисбаланс. че и за 300Mhz повече им качват консумацията с 30% за да има защо.

 10. 10 Касапин // 18.08.2016 в 12:34

  Цеков
  Водните охлаждания тип water loop, водата им се сменя, ако се охарчиш, предполагам може да се вземе течност издържаща 2-3 години без смяна, но както винаги ще е доста скъпо това удоволствие. Прахта зависи, имах познат, компютъра му беше брадясал почистих го, и след точно 2 месеца ми каза, че имал много прах и беше точно така, не всеки си държи машината на високо като мен на шкаф, където прахта е в пъти по малко, повечето бюра мястото за компютър е точно долу, а при някои там е много прашно и за година става страшно. При неработещи компоненти, всякаква вода не е опасна, не съм си правил теста да пусна някаква машина, и да я залея с така наречената чиста вода дето е за водните, не се знае какво ще стане, да не вземе да гръмне случайно.

  My $6500 Custom Watercooled PC LEAKED!!! Now lets fix it….

  Така като го гледам това, нито му е евтина водната система, или целия компютър, и той даже си казва, че ако беше потекло от друго място, е можело да гръмне нещо…

Коментари: